Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 juni, 2013

DIY: Förläng sommarens blomster med isskulpturer

Just nu blommar det överallt och fåglarna sjunger som högst. Passa på å njut. Det är så vidrigt att säga detta; men snart vänder det. Usch och fy, förlåt. Men ett sätt att bevara blommorna, eller i alla fall möjligheten att få njuta av dem längre, är att frysa in dem i stora isblock. Så vackert att sätta fram nån gång till sensommaren när man vill klämma ut det sista av sommaren t ex.

Pioner är en favoritblomma. Så maffig och inbjuder nästan till att jag vill ta en tugga. Ser faktiskt god ut. Den är jättefin att göra isblommor av. Den bukett jag fick av maken (såååå mycket pluspoäng på det!!) började sloka, som brukligt, men jag ville verkligen ha kvar de där pionerna. Då kom jag på att jag fryser dem.

Gör så här: Koka upp vatten och låt svalna ordentligt. Kokat vatten/destillerat vatten minimerar risken för bubblor i isen – renare isskulptur.
Knipsa av din blomma/blommor och lägg i en bunke som går att försluta och ställa i frysen.
Lägg i blomman/blommorna och tänk på att det som nu är upp blir nedåt sen, om du har en sådan bunke. Fyll på med det kalla kokta vattnet. Jag använde en mindre plastburk för att få min blomma att hamna i mitten av isblocket. Den mindre plastbunken gick då ända upp till locket på stora bunken. Uttrycker jag mig krångligt?? Känns så. Vad jag menar är att om man vill ha blommorna mer i toppen eller i mitten av isblocket behöver man något som trycker eller tynger ner. Prova dig fram.
Sätt på locket och ställ stadigt och rakt i frysen.
När du vill använda isblomman tas den fram i god tid så den får tina lite så den släpper från bunken. Ställ isblocket på ett fat, gärna med kanter då den smälter. Dekorera eventuellt fatet med andra blommor och/eller blad. Njut!

Kanske fint till midsommardukningen med härliga ängsblommor??

Comments (2)

  • Karin/Pysselbolaget

    Vilken underbar idé! Mina pioner har inte slagit ut än, det är faktiskt första gången de ens tänkt på att blomma. Jag ser fram emot att titta, njuta och sen spara några av dem i frysen. Tusen tack för ett supertips!

    • Helena - amelia.se

      Vad kul om jag kan inspirera. Och vad härligt om dina pioner äntligen får fart och blommar. Är så vackra!! Ser fram emot att se din isblomma.

      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.