Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 augusti, 2013

Kräftpaj med dill – perfekt till kräftskivan

Kräftpaj med dill! Augusti är kräftor och kräftskiva. Och kräftskiva är ett måste för mig. Lyckosamt för mig så är det många familjemedlemmar som fyller år nu så vi har numer en tradition där vi slår i hop alla födelsedagar och har kräftskiva. Så minst en varje år blir det.

Nu behövs det egentligen ingen skiva och långbord för att njuta dessa härliga skaldjur. Jag å maken brukar även ha miniskiva och frossa på.

Kräftor är ju supergott men det kan behövas tillbehör så man verkligen blir mätt. Speciellt om man ska skåla i snaps… Pajer av olika slag är då bra alternativ och kan göras i förväg så man kan lägga tid på kräftlyktor och dukning.

En paj som förhöjer kräftsmaken är så klart en paj med kräftor. Men det som är viktigt med en kräftpaj är att det är duktigt med färsk dill, tycker jag. Dill är för mig en riktig sommarkrydda och nu i augusti vill jag gärna förlänga dessa sommarsmaker.

Kräftpaj med dill

Ingredienser, pajskal:
2 dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
125 g smör
1 msk vatten
0,5 tsk salt

Ingredienser, fyllning:
350 g kräftstjärtar (1 burk med lake eller egenskalade)
2,5 dl riven lagrad ost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk salt
några drag med pepparkvarnen
1 dl färsk dill

Gör så här: Häll mjöl och salt i stor bunke och knåda ner smöret. Knåda på tills du börjar få en deg. Häll i vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck nu ut degen i en pajform, gärna med avtagbar kant. När pajskalet är utklämt låter du den vila i kylen en halvtimma.

Under tiden förbereder du fyllningen. Häll kräftstjärtarna i en sil och låt rinna av ordentligt och länge. Kan med fördel torkas lite med hushållspapper innan de läggs ner i pajen så minskas risken för vattnig paj. Riv osten, riv av dillen från stjälkarna och lägg i var sin skål. I en stor bunke häller du i mjölk, grädde, salt, peppar, knäcker i ägg och vispar samman. Lägg i dillen och rör samman.

Nagga det svala pajskalet, sätt ugnen på 200° och låt pajskalet får förgräddas i 10 minuter. Låt svalna nån minut innan du lägger i kräftorna och strör över osten, fördela jämnt över ytan. Rör om i den flytande fyllningen innan du försiktigt häller ner i pajen. Justera dillen om den klumpar i hop sig så den sprids fint. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.