Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 september, 2013

Kalixlöjromspremiär! Höjden av lyx

Att det finns kräftpremiär (eller iaf förr) och surströmmingspremiär visste jag men att det även fanns något som löjromspremiär visste jag inte. Men det är premiär för den svenska färska Kalixlöjrom denna helg så är du sugen på lyx ska du passa på.

Den här premiären märker man inte så mycket av men på restaurang Riche  har man i år sitt 8.e år (!) med löjromspremiärshelg. I år går den under parollen Rom, Rått & Rökt. Det är alltså flertalet rätter som serveras där Kalixlöjrommen står i centrum men ackompanjeras av rökta smaker och andra råa råvaror.

I går levererades den orangea delikatessen av producenten själv, Kent Karlsson, direkt från norr till Riche. Så som han gjort under flertalet år. Inte närproducerat kanske men närmare koppling mellan producent och distrubitör får man väl leta efter. Han var på plats och jag passade på att få en liten inblick i hur själva fisket går till. Ja, utan att gå in för djupt så kan jag förstå att det där är inget man gör i handvändning. Ett riktigt hantverk och jag kan förstå att prislappen på Kalixlöjrommen är därefter. Hans norrländska var som balsam för själen och att han står för något genuint gick det inte att ta miste på.

En pop-up bar med Kalixlöjrom har byggts upp mitt i restaurangen och där skickades den ena gudomligheten ut efter den andra. En speciell dryckesmeny har tagits fram för att få fram de rökta smakerna. Lite otippat så är det sherry, whisky och öl (vilket kanske inte är lika otippat så klart) som var med i denna dryckesmanifest, som de kallade den.

Kommentar

  • Erica AKA Tomtens Dotter

    Visst är det ett hantverk! Morfar fiskade siklöj när jag var yngre, så jag har varit med och tagit rätt på, vispat bort romsäckar, saltat till rätt procenthalt och så vidare. Jävligt kul 🙂

    Men jag trodde att det var senare. Eller så är det helt enkelt geografiska skillnader, men jag vill minnas att vi alltid fiskade efter löjrom i oktober. Men så ligger ju Kramfors väldigt många mil söder om Kalix…

    Nu ska jag nog ringa till pappa och skicka ut honom med nät 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.