Följ mig:
Bakning & Godis Okategoriserade

Butterkaka utan buttra miner

26 september, 2013

I dag kom bästa tjejerna förbi på lunch med sina småbebbar. Mycket härligt och efterlängtat. Det blev mycket bäbissnack, skratt och ett stort pastakok. Då det snart vankas kanelbullens dag så ville jag öva och vara lite av en bullmamma så det sattes en deg i morse. Men bullar i all ära, varför inte göra något annat tänkte jag. Det får bli en variant på butterkaka, för någon vaniljsås kunde jag inte få till idag. Så, dryga hälften av degen blev till en kanelbullekaka och resten vanliga bullar. Rekommenderas varmt. Blev en otroligt saftig bullkaka, eller vad man nu ska kalla det.

Detta är det grundrecept jag går efter när jag gör vetebullar. Denna mängd ger ungefär 40 bullar eller två bullkakor

Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl, 1 dl kan sparas till utbaket om så behövs.
Fyllning: rumsvarmt smör, socker och kanel
Garnering: 1 uppvispat med 0,5 msk kallt vatten och pärlsocker

Gör så här: Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken i det smälta smöret och få vätskan fingervarm. Häll i hälften i bunken med jästen och rör tills jästen lösts upp. Häll i resten av vätskan och ta ut det sista med slickepott, saltet från smöret sjunker så det sitter mycket god sälta längs kastrullens botten och väggar.
I med socker, salt och rör tills allt blandats.
Häll i mjölet i omgångar och arbeta med degen tills den släpper fint från bunkens väggar och blir slät och blank.
Täck bunken med en bakduk, ställ på ett varmt och dragfritt ställe och låt jäsa i 40 minuter. Sätt på ugnen till 225° och smöra en ugnsform med löstagbar kant.

Häll ut degen på ett bakbord. Mjöla underlaget om du känner att det behövs, beror lite på bakytan. Dela degen i två lika delar. Den ena kavlas ut till en lång rektangel ca 5-10 mm tjock. Bred nu på smör jämt över ytan och strö över socker och kanel. Här har jag inga mängder utan kör på känsla som oftast är: ”ju mer desto bättre för smör och socker är ju så gott!” (och fyllning; kanelen kan med fördel bytas ut mot hackade nötter, mandelmassa, kardemumma… mm.)
Vik nu degen tredubbelt på längden och skär remsor, ca 20 st per deghalva (alltså tot ca 40 st). Snurra, vrid och knyt (går inte att misslyckas) remsorna till knyten och lägg i den smorda formen. Börja med en i mitten och lägg sedan som en blomma runt om. Tänk på att ställa dem glest för de växer i jäsning och vid gräddning. Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk.

Vispa upp ett ägg och häll i en skvätt kallt vatten. Vattnet gör att bullarna inte sjunker i hop vid penslingen. Pensla bullarna och strö över pärlsocker. Skjuts in i mitten av ugnen på galler och grädda i 15-20 minuter. Låt svalna på ugnsgaller och täck sedan över med bakduk.

 
Klicka om du gillar

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara chris 27 september, 2013 at 15:11

    Jo då bullkaka är rätta namnet.

  • Svara Elin 30 september, 2013 at 10:15

    Kan väl få heta butterkaka även om den inte innehåller vaniljkräm tycker jag!

  • Lämna en kommentar

    Close