Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 november, 2013

Lunch på lyxiga Oaxen med Baby och bebis

I går var sista dagen för makens tio dagar pappaledighet i samband med födelsen. Vi ville passa på att göra något tillsammans och samtidigt lyxa och fira vår nya lille kille. Vi bokade bord för lunch på relativt nyöppnade Oaxen Krog och Slip. Oaxen är en av Sveriges mest belönade restauranger och låg tidigare i Stockholms skärgård. Nu har de flyttat till det lite mer tillgängliga Beckholmen på Djurgården.

Jag var aldrig på den förra, i skärgården, så jag var ruggigt taggad i går. Då vår son är en sådan nöjd liten guldklimp var det inga problem för honom. Tvärt om faktiskt, han sov i 4 timmar. (Då börjar jag noja åt andra hållet “sover han inte lite väl mycket…?”) Han sussade så sött i sin liggdel och njöt nog av restaurangsorlet.

Vi lite mer storvuxna njöt av maten, servicen och lugnet. Med höga förväntningar slängde vi oss över menyn. Vad svårt det är när det finns så många rätter att välja på och allt låter så galet gott. Dagens I-landsproblem… Sen i de recensioner vi läst så var smårätterna/tilltuggen högt hajpade så de kunde vi inte heller missa. Tur att magen redan spänts ut för här skulle vi unna oss.

Och jag håller med de som sagt att smårätterna/tilltuggen var bäst. Helt galet gott och så delikat. Vi valde rostad brysselkål och jordärtskockschips med tryffeldipp och puffad fläsksvål med ättiksmajonnäs. De där brysselkålen ska jag försöka göra hemma för de var helt magiska. Något för julbordet kanske?

Förrätt blev råbiff på innanlår med dijonsenapsmajonnäs, syrad grädde & surdegskrutonger och jag höll på att trilla av stolen. Bland det godaste jag ätit. Sen så är jag mycket förtjust i råbiff överlag och längtat efter just denna rätt under graviditeten. Men denna var inte den klassiska utan tagen till en ny nivå. Till perfektion.

Jag är mycket förtjust i fläsk och lockades av friterad Nibblegris i Oaxens chilisås med sesammajonnäs & citrongräsolja. Första bettet var jättegott men sen så blev det lite för mycket av samma samma. Jag såg rätten helt annorlunda när jag läste menyn och blev förvånad över tallriken. Hade trott att det skulle vara en mer uppdelad rätt och inte så mycket en “röra” och så asiatisk. Nej – det var inte lika bra som de andra rätterna.

Unnade mig vidare med en liten kärleksmums till kaffet. Och det var verkligen betoning på LITEN för den försvann fortare än den landat på bordet.

Inredningen är riktigt läcker. Lokalen i sig är ju spektakulär med sin marina prägel. Rejält högt i tak men utan att bli tomt och kalt. Sen så är jag så imponerad över inredningsarkitekternas loppis- och autionslycka. större delen av möblerna är gamla stolar och att hitta just 6 stolar som passar in i en nisch och bord som är perfekt längd. Önskar jag hade samma lycka i mina möbelköp.

Överlag var det en helt fantastisk lunch och har väl aldrig varit så glad över att en i sällskapet sov sig igenom måltiden.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.