Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 december, 2013

Julplanering, första veckan i december och sjukt rolig film

Här kommer lite julplanering: tips och stöd för denna första veckan i december.

• Vilka ska ni fira med och vilka av dessa ska ha julklappar? Be om önskelistor och gör en lista över vilka som ska ha paket och lite idéer vad du vill ge. Surfa runt och se var du kan hitta bra priser. Ska du ut på stan och shoppa; bestäm en dag och ha med en lista som du håller dig till. Lätt att småshoppa lite i onödan när man lockas av vacker skyltning…

I min familj har vi precis bestämt att alla barn under 15 (för att det äldsta barnet är just det) ska få ett paket var från övriga familjer med maxsumman 150 kronor. Vi blir 14 pers i år varav 6 är barn. Detta gör att det inte blir för många paket och varje uppskattas mer. 

• Har du familj som ska ha luciafirande i skola och förskola? Är tomtedräkter, stjärngossestrutar och lucialinnen hela och i rätt storlek? Finns det grannar eller släktingar ni kan låna/ärva av? Se över lampor och batterier till kronor och tärnljus.

• Det är mycket som sker närmsta tiden med luciafiranden, skolavslutningar, julfester med jobbet, glöggmingel, julbak och julklapssshopping. Gör ettdecemberschema och pytsa ut saker där det finns tid. Glöm inte att delegera!

• Är du bortbjuden på nån härlig glöggfest så är det trevligt att ha med sig en egengjord gåbortspresent. Ska du eller några barn julpyssla? Planera inköp och datum för jul- och presentpysslet.

• Hur gör ni med julbordet? Försök dela upp så gott det går bland dem ni ska fira med. Återigen: delegera! Lista upp det som du ska handla. Om du tex ska ha knäcke och färdiggjord rödkål kan du handla det redan nu då det har lång hållbarhet. Om ni är begåvade med stor frys kan man med fördel göra julbaken nu och frysa in.

Vi har bestämt att vi delar upp julbordet i två sittningar. Till lunch har vi allt som kommer från havet, dvs sill, lax och rom m.m. Alla fyra familjer ska ha med två sillar och nått mer. Senare på kvällen tar vi skinka och allt det andra, där vi också kör knytis. Alla har sina favvisar och gör sina paradrätter. Tur att man lever i en matglad familj.

• Hur är det med inslagningspapper, snören, tejp, lack och adresslappar?

• Gör du egna julkort, köper färdiga eller beställer fotografier av familjen? Oavsett så är det bra att börja planera och framförallt se över adresser till dem som ska få. Köp julfrimärken.

Avslutar med en sjukt rolig reklamfilm. Lyssna på texten, det är inte så sött och fint som det verkar…

[youtubeplay id=”sLnEdyxYxVM” size=”medium”]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.