Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 december, 2013

Inspirerande juldukningar hos Royal Copenhagen

Mitt på Strøget i Köpenhamn ligger anrika Royal Copenhagen. Det är en butik som snarare är som ett helt varuhus. I flera våningar kan man titta på och shoppa deras porslin. Mestadels blir det fönstershoppa då varje tallrik kostar som ett bättre konstverk.

I decembermånad låter Royal Copenhagen kända danskar tolka deras porslin och skapa juldukningar. I år är det faktiskt jubileum då de firar hela 50 år. Jag upptäckte detta julbordsevent så sent som för tre år sedan så jag hoppas de fortsätter ett bra tag till.

Det var sju bord som tog plats på de olika våningarna och inget bord var det andra likt. Några bord var kanske mer som konstinstallationer än som riktiga bord man kunde sätta sig ner vid. Men det hindrar ju inte att man kan inspireras.

Ett bord jag gärna satt mig ned vid var bordet från modedesignern Julie Brandt Dam. Tack vare amaryllisblommorna blir det juligt annars är det en dukning som passar oktober till mars, skulle jag säga.

Det bord som nog var mest juligt var artisten Catrine Raben Davidsens. Läckert hur hon skapat ett nästan sakralt rum med kyrkfönstret.

Det bord som var mest i min stil kom från arkitekterna Space Copenhagen. Snyggt med mörkt trä som möter det vita och blå. Mycket fin balans mellan modernt och klassiskt. I like!

Inredningsdesignern Oliver Gustav gjorde ett spektakulärt bord. Rummet var mycket mörkt och på bl.a. de stora porslinsskålarna spelades det upp filmer från små lådor med projektorer i. En lek med ljus, skuggor och ljuseffekter.

Smyckesdesignern Rebekka Notkin hade gjort ett bord som fick mina tankar att hamna i Miami på 80-talet. Riktigt häftigt och fyllt med små stilleben. Kanske inte så juligt dock…

Kockarna Thomas Rode och Thilde Maarberjg levererade ett riktigt höstbord och det kändes som det var klart att sätta sig ner och njuta av en härlig måltid. Förmodligen med vilt, svamp och rotfrukter.

Det mest annorlunda bordet kom från den holländska konstnären Wouter Dolk. Han hade gjort små kuber med olika tolkningar av det danska porslinet. Lite knasigt men himla härligt.

Nu så! Nu är det bara att börja planera dukningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.