Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 december, 2013

En grön jul! Recept på julsallad

Här är julbordsplaneringen i full gång och som alltid vill vi ha något nytt på bordet. Det vi har pratat om är lite fler grönsaksrätter. Tydligen följer vi trenden för det verkar vara det nya svarta även bland proffskockarna. Läste just det när tio kockar i föreningen Årets Kock fick säga vad de tänkte om julbordsplaneringen för 2013.

Enligt kockarna är den nya trenden mer grönsaksrätter på julbordet. Det handlar om allt från mjölksyrade grönsaker, rostade rotfrukter till kalla sallader.

Men då måste jag säga att vi varit lite före ändå för vi har haft en härligt kripsig sallad med lite jultouch de senaste två åren. Fungerar mycket bra till såväl skinkan som laxen.

Julsallad

Ingredienser
500 gram vitkål
500 gram morötter
500 gram råa rödbetor
2 dl grovhackade valnötter
1 dl russin eller strimlade torkade aprikoser

Dressing
3 dl majonnäs
1 dl vatten eller filmjölk
1 dl äppelcidervinäger
4 msk italiensk salladskrydda
färskmalen svartpeppar

Gör så här: Finstrimla vitkål, morötter och råa rödbetor med mandolin eller i maskin. Lägg var för sig i bunke eller plastpåse.
Sen gör du dressingen. Majonnäs, vatten eller filmjölk, äppelcidervinäger, salladskrydda och några ordentliga varv med svartpepparkvarnen blandas ihop och häll i en burk till servering.
En halvtimme före servering blandar du ihop det rårivna med dressingen och blandar även ner grovhackade valnötter och russin eller strimlade torkade aprikoser.
Genom att salladen blandas ihop precis inför servering behåller det rårivna krispigheten och rödbetorna gör salladen lagom röd.

Även om grönsakerna tycks bli allt mer populära så är gästernas favorit på julbordet sillen, enligt majoriteten av de tillfrågade kockarna. Se där, då har jag två rätt av två möjliga då sillen är det absolut viktigaste för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.