Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 januari, 2014

Trender 2014

I morse gick jag upp i arla morgonstund, packade in lill-sonen i flertalet lager och tog mig genom ett iskallt Stockholm till Clarion Sign för att lyssna på Den Stora Trenddagen och trenderna för 2014. Här skulle det insupas inspiration och information. Och hej vad det gick undan. “Håll i hatten”, sa trendspanaren Stefan Nilsson, som stod bakom denna föreläsning, flertalet gånger och det vara bara att lyda order.

Det är fem tydliga trender som gäller för vårt nya år: Drama!, Talisman, Structure, Nursery och Forest 2.0. Men något som fanns med i alla fem var Story Telling, dvs allt ska kommunicera något. Det ska finnas en historia och mening med sakerna.

1. Drama! Nu har vi levt flertalet år med devisen ljust & fräscht men nu lämnar vi det och det minimalistiska och satsar på det maximalistiska och dramatiska. Det ska vara starka färger och gärna flera samtidigt. Inredning och mode ska bli kul igen, in med humorn. Ställ in nåt överraskande i vardagsrummet, tex en stor giraff. Kläderna ska kommunicera med roliga prints. Vem vill vara normal? Ut med svängarna!
Mat är fortfarande trendigt men ska vara annorlunda. Ett tecken är de food trucks som nu kommer invadera gator och torg.

2. Talisman En stark trend kommer från Nordafrika. Det är jordiga toner, beige och terracotta. Dofterna är oud, saffran och viol. Några saker som är tongivande; klinkers på golvet, hantverk och ikat-mönster. Detta mönster syns på kuddar, gardiner, mattor, tapeter, porslin och kläder – ja, det mesta. Ikatmönster är en typ av batik. Skillnaden är att itak är knutet på visst sätt så det uppstår grafiska mönster.
Vill man vara rätt inredd så kan man med fördel inreda med afrikanska masker och detaljer i sten och marmor. Blåvitt porslin ska man servera maten på.

3. Structure Detta tema är både för inredning och ting men även för att vi nu suktar efter struktur i våra liv. Vi kanske inte vill ha fler saker i vårt hem utan snarare en ordning bland de saker vi redan har. Stilen går i det grafiska, mycket svart/vitt och raka linjer och streck. Det ska vara struktur på porslin, tapet och tyger. Årets tyg är manchester, så fram med de gamla byxorna!

4. Nursery Denna trend är besläktad med Drama! för det är mycket humor och överraskningar men med en helt annan färgskala. Pasteller – tänk godis och glass. Här bjuds det på något mer, det är mycket glatt och roligt. Inreda med barnslig glädje. Årets färg är utsedd och det är orkidé-lila så den passar väl in under denna kategori.

5. Forest 2.0 Förra årets stora trend var urban farming – det odlades i varenda trädgård och balkong och nu odlas det vidare. En stark miljö- och ekovänlig trend. Men den stora skillnaden är att vi nu siktar framåt istället för att titta tillbaka på den romantiserade landet-drömmen. Vi odlar på ett modernare sätt och inreder med naturinspirerade saker, tex bestick i form av grönsaker, använder nya former av vaser, väljer hellre vildvuxna åkerblommor än vita liljor och våra fönsterbräden fylls av jätteväxter. Återvinning ger nya material som blir heta inredningssaker. Insekter är hetare än någonsin.
Vi fortsätter att utreda våra trädgårdar. Uteplatsen har blivit vårt nya rum med t.o.m. mattor och bokhyllor

Lätt vimmelkantig av all information gick jag och en rekordsovande bäbis (gjorde inte från sig ett ljud under hela föreläsningen) ut i kalla luften. Vad av detta passar in på vårt hem? tänkte jag. Vi är fortfarande (och lär vara ett tag) i inredningsfasen och då är det väl passande att styr om lite. Men – har svårt att se att jag skulle passa in helt och fullt för en specifik trend. Vill nog gärna ta en gott & blandat på detta. Humor och dramatik passar mig, samtidigt som jag gillar struktur och raka linjer. Natur och odling är ju högaktuellt då vi skaffat villa med tomt. Hmmm… Får suga på denna trendkaramell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.