Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 februari, 2014

Årets Kock 2014

I morse satte tävlingen Årets Kock i gång och i eftermiddag kommer Årets Kock 2014 att koras. Hela tävlingen streamas live på aretskock.se

Under finalen har de tävlande totalt fem och en halv timme på sig att färdigställa två tävlingsuppgifter. Huvudråvaran i tävlingsuppgift 1 är svensk anka. Rätten ska presenteras med apelsinsås och med tre tillbehör av potatis, spetskål och gul lök. Ankan ska helstekas och därefter trancheras inför juryn. Den andra tävlingsrätten ska lagas utifrån huvudråvaran skrei och 14 handplockade, färska, norska pilgrimsmusslor i skal. Övriga tävlingsvillkor är att det ska vara en modern, varm restaurangrätt och att råvarorna i möjligaste mån ska vara svenska och ekologiska samt att minst en svensk mjölkprodukt utöver smör ska ingå.

De som tävlar om titlen Årets Kock 2014 är Markus Westh, The Flying Elk, Stockholm, Martin Brag, Brag & Frodell Mat, Stockholm, Johan Backéus, frilans, Stockholm, Filip Fastén, Restaurant Frantzén, Stockholm, Sebastian Thureson, Fredsgatan 12, Stockholm och Jesper Bogren, Norda bar och grill, Göteborg. (Var är tjejerna??)

Jag var där en sväng på förmiddagen idag och kände mig nästa som på en rockkonsert. När juryn gick in spelades det tung rockmusik högt över hela lokalen och strålkastarna lös på de olika jurymedlemmarna när de passerade. Kocken är den nya superstjärnan. Och apropå det. Alla kockar jag någonsin sett på tv var där. Allt från Leif Mannerström till amatörkockarna i olika tv-tävlingar.

En tävlande i taget får slutföra sin rätt framför juryn och de sista minutrarna av uppläggningen ackompanjeras av hög musik den tävlande själv valt. Allt för att peppa. Mycket surrealistiskt  att se en publik heja, applådera och skrika medans en kock koncentrerat häller upp en apelsinsås.

Vid detta bord ställs de tävlandes tallrikar fram allt med de blir klara. Framlagda av en kvinna som går med en koskälla…

I den andra delen av lokalen pågick flera småevents så som kockdueller och föreläsningar. Bl.a. Roy Fares som lagade goda och vackra desserter. Eller vad tror ni om denna; bläckfiskmacaron med persilje-färskost!!?? Den var så in i h-vete god!!

Må nu bäste kock vinna!!

Uppdatering: Filip Fastén är Årets Kock 2014!
Juryns motivering lyder
Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi

Comments (2)

    • Helena - amelia.se

      Halloj Helena! Visst var det snyggt! Gillade skarpt den ruffa dekorationen. Bara lägg på råvaror och krukväxter utan krukor. Svårt att göra hemma kanske men inspirerande!

      Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.