Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 februari, 2014

Chokladsemlor på flera sätt

På tisdag är det fettisdagen och då ska det minsann mumsas fastlagsbullar. En saftig bulle med mycket kardemumma, bitig mandelmassa och grädde doppas i varm mjölk – så ljuvligt. Men jag ville testa att göra en variation på bullarna i år och gjorde en testvända av chokladsemlor. Det blev lite olika varianter; choklad, chokladigare och chokladigast.

Gjorde en semmeldeg med mycket nymald kardemumma och även en med kakao för att se vad som blev godast. Fyllningen ville jag ha härligt chokladig men inte missa nötigheten så då blandade jag mandelmassa med Nutella så det blev en mandel-hasselnöt-chokladkräm to die for! Testade även att ha chokladgrädde i semlan. Så – tre nyanser av choklad!

Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kvarg
1 1/2 dl socker
3/4 tsk salt
1,5 dl kakao (om man vill ha chokladbullar)
ca 17 dl vetemjöl, gärna specialvetemjöl
1 ägg + skvätt mjölk till pensling

Gör så här: Stöt kardemummakärnor ordentligt i en mortel. Smula jäst i en bunke. Smält smör i en kastrull och häll sen i mjölk. Värm till fingervarmt. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen. Och nu en viktig sak: ta med slickepott ut allt ur kastrullen, salt sjunker nämligen och den salta smaken vill man inte missa! Rör runt tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan kvarg, mortlad kardemummasockersalt, kakao och vetemjöl. Arbeta med degen tills den blir smidig och glansig. (bättre lite kletig än för mjöltorr) Låt jäsa under bakduk ca 40 min.

För över den jästa degen till mjölat bakbord och dela upp i bitar. Jag gjorde 24 bullar och då blev de ca 8 cm breda. Rulla till fina släta bullar och lägg dem efterhand på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225°.

Vispa ihop ett ägg med en skvätt mjölk och pensla bullarna strax innan de ska in i ugnen. Grädda i ca 8 minuter. Låt svalna på galler.

Fyllning:
320 gram mandelmassa
1,5 dl nutella
inkromet av semlorna
2-3 msk mjölk

Gör så här: Skär locken av semlorna och gräv ut lite av innandömet och lägg i en bunke i hop med mandelmassa, nutella och mjölk. Vispa i hop med elvisp till fin smet.

Chokladgrädde: till 3 dl vispgrädde hade jag 2 msk kakao och 2 msk o’boy.

Gjorde fyra varianter;
1) Chokladbulle, chokladfyllning och chokladgrädde med florsocker.
2) Chokladbulle, chokladfyllning och vanlig grädde med siktad kakao.
3) Vanlig semmelbulle, chokladfyllning, chokladgrädde och florsocker.
4)  Vanlig semmelbulle, chokladfyllning, vanlig grädde och siktad kakao.

Vilken var då godast? Då kardemumman är så härligt stark så blir chokladbullen fortfarande en semla vilket var mycket gott. Chokladfyllningen var mycket chokladig men tappade inte sin smak av mandel så de semlor som var mycket chokladiga var fortfarande semlor. Sen så gillar jag grädde mycket så jag tror den naturella ändå är min favvis så då blir min favorit nr 2.

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.