Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 mars, 2014

Dagens brunch – Ceasarsallad och Bagna Cuda

Att ha goda vänner över på en bit god mat är nog bland det bästa som finns. Jag vet inte hur ni har det (så klart) men tyvärr blir den sociala biten lite åsidosatt när livet är nånstans mellan fuktiga blöjor, amningsläckage, star wars-lego och Pippipyjamas. Att kunna få över kärt folk och sitta ner å försöka komma ifatt i varandras liv sedan sist är de små ankaren i min vardag. Idag har vi haft just en sådan dag med brunch och gamla vänner som betyder mycket men tyvärr inte ses så ofta. Får kalla det kvalitet istället för kvantitet.

Valde mellan en klassisk brunch med ägg, bacon, bagels och hela fadrutten eller något mindre plockigt. Det blev Ceasarsallad till vuxna och burgare till barnen. Våfflor till samtliga.

Grillen invigdes för året med hamburgare och grillad kyckling till salladen. Nu kan jag verkligen längta till varma sommarkvällar med grill och rosé.

Valde att göra en liten variant på Ceasarsallad och inte helt i hopblandad för de som inte vill ha pasta, så mycket sås och/eller parmesan.

Ingrediener i en klassisk Ceasarsallad: Romansallad, krutonger, stekt bacon, stekt/grillad kyckling, parmesanost och ceasardressing. Jag la till skivad rödlök, selleri och vid sidan av ett fat kokt pasta (med vitlök, persilja, parmesan, smör och olja).

Önskar att vi hade tiden och energin men idag fanns det inte så det blev färdig ceasardressing från Lallerstedt och krutonger på påse. Dressingen, den är strålande men krutonger är inte skoj när de inte görs själv. Men men, ibland får man sladda till det i kurvorna…

Maken ville ha lite fylligare sallad men inte pasta så han slängde i hop en Bagna Cuda på haricot verts på ett exemplariskt sätt.

Bagna Cuda:

4 finskivade vitlöksklyftor
1 burk sardeller, finhackade
1 dl olivolja
lagerblad
svartpeppar
2-3 msk persilja
1 msk kapris
2 msk smör
Balsamicovinäger

Gör så här: Smält (eller sjud) vitlöksklyftor och sardeller i olivolja. Låt ett par lagerblad få vara med och drag några rejäla varv med svartpepparkvarnen i sjudet. När sardellerna löst upp sig (tar knappt tio minuter) blandar du ned hackad persilja och kapris. Runda av med smör på slutet och balansera med några stänk balsamico. Den som gillar hetta kan gärna addera lite chili. Blanda röran med al dente-kokta haricots vert. Lite flingsalt över och kanske lite rostad lök (underskattat) som pynt. Samma sås funkar annars utmärkt som en varm dipp till grönsaksstavar.

Och sen våfflor på det så var stora och små magar mycket nöjda! Tack för en fin dag!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.