Följ mig:
Mat & Recept Okategoriserade

Vardagsmat: Krämig potatissoppa med tre sorters lök

6 mars, 2014

Soppa slurpas det så det står härliga till här hemma. Jättekul att barnen älskar soppa tycker jag. Faktiskt rätt förvånad då jag nog inte skulle trott det. Innan jag fick barn så har jag ju hört att de små inte gillar grytor och soppor för de vill sortera maten. Kunna läsa maten. Men hur som – dessa två ynglingar önskar oftast soppa och speciellt om vi är ute på restaurang.

Nu stod det potatissoppa på önskelistan. Då tänkte jag potatis- och purjolökssoppa. Hade även röd- och gullök så det fick bli en soppa med trippel i lök. En riktigt krämig sådan!

Soppan fick högsta betyg av de små jurymedlemmarna och ”kan jag få mera?”

Ingredienser:
6 potatisar
1 purjolök
olivolja
1 gul lök
1 röd lök
1 liter buljong (grönsaks eller höns)
2 dl grädde (matlagningsgrädde om man så vill)
salt
peppar

Gör så här: Skala potatisen och skär i mindre bitar. Hacka den röda och gula löken. Värm en stor kastrull och häll i olja med lök. Fräs löken tills den är genomskinlig. Skär purjolöken i mindre bitar och skölj noga. Lägg ner i kastrullen ihop med  de andra lökarna. Stek vidare någon minut.
Häll i buljongen, koka upp och lägg i potatisbitarna. Koka vidare till potatisen är färdigkokt och mjuk.
Ta bort kastrullen från plattan och mixa soppan med en stavmixer. Sätt tillbaka på plattan och häll i grädde och mixa ihop. Krydda upp soppan med salt och peppar.
Servera med gott bröd och härlig smörgåsmat.

 
Klicka om du gillar

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar