Följ mig:
Bakning & Godis

4 olika smaksatta chokladbollar gjorda på samma grundrecept

8 mars, 2014

Chokladbollar! Tror vi är många som växt upp med chokladbollar som första köksexperiment. Chokladbollar är som meningen med livet borde vara. Man ger sig in, kladdar en hel del och hur det än blir så är slutresultatet alltid lyckat. För chokladbollar är svårt att misslyckas med.

Chokladbollar som buffé med olika smaker

I går gjorde jag å barnen chokladbollar så det kändes som en fabrik. Vänner kommer på middag och sen så ska det soffmysas, röstas, sjungas med, förfäras och glädjas till Melodifestivalen. Till det måste vi ha något att mumsa på. Något för stora och små.

4 olika sorters chokladbollar blev det fast med samma grundrecept. Barnen fick göra bollar till sig och kompisarna medans jag gjorde några varianter med mer vuxen smak; kaffe, hasselnötslikör (Frangelico) och med nougatfyllning.

chokladbollar med smak

Chokladbollar, grundrecept

Ingredienser, ca 20 st
100 g smör
1 msk kakao
4 msk strösocker
3 dl havregryn
1 msk vätska (vatten, kaffe, hasselnötslikör)

strössel, koksflingor, pärlsocker, hackade nötter eller annat rulla bollarna i.

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en stor bunke till en stor degboll. Vill du ha olika smak/vätskor till samma ”deg” väntar du med vätskorna tills du delat degen och lagt i olika bunkar. (Nedan kan du läsa mina förslag) Rulla sedan bollarna i tex strössel och förvara i kylen tills det är dags att mumsa.

 

Chokladbollar med kaffe

1/2 msk kaffe till kaffebollarna som sedan rullades i kokosflingor (en halv sats, blev 8 bollar)

 

Chokladbollar med hasselnötter

1/2 msk hasselnötslikör till hasselnötsbollarna. Hackade hasselnötter och rullade bollarna där i. (en halv sats, blev 8 bollar)

 

Chokladbollar med nougatfyllning

Vanliga chokladbollar fick en liten nougatfyllning och rullades i chokladströssel. (en halv sats, blev 8 bollar)

 

Festliga chokladbollar

Barnen valde att rulla sina bollar i tuttifruttiströssel. Riktigt melodifestivaliga!

 

Och det bästa med att göra chokladbollar är att det är så gott att ”diska”!

 

Vill du ha fler tips på snabba bak?
Snabbakade, goda och vackra mördegskakor
• Gör egen kexchoklad, supersnabbt, supergott
• Chokladdoppade aprikoser
• Chokladdoppadestrutar med fruktsallad
Frusen banan som glasspinne
• Snabbakade hakvreflarn blir till bakelse

snabba_goda_bak

2 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Helena N 8 mars, 2014 at 12:42

    Haha, jag älskar den bilden med dina ”stora” hjälpredor, de ser för härliga ut.
    Dottern ser nästan ut som om hon blivit ”påkommen”, medan brorsan lugnt smaskar vidare. Såna sötnosar!
    Hos oss blir det också Mellofinal ikväll, men vi kör nog på lite kallskuret och bubbel i glasen, inte så småbarnsvänligt kanske men vi har ju stooora ”barn” 🙂
    Kram och trevlig helg!
    http://helenanygrund.blogg.se

  • Svara Petra / Popetotrora 9 mars, 2014 at 10:05

    Chokladbollsbuffé…! Det är ju både genialt och underbart! 🙂

  • Svara Ebba 29 mars, 2014 at 10:38

    Alltså det där ser ju hur gott ut som helst! 🙂

  • Lämna en kommentar

    Close