Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 maj, 2014

Baka pimpade mördegskakor, variant på brysselkex

Inspirerad av tisdagens bakboksrelease bestämde jag å barnen att vi skulle baka efter förskolan i går. Hade inte köpt några ingredienser så det fick bli av det som fanns hemma. Mjöl, socker och smör blir ju mördegskakor så då fick det bli det. Inte fy skam alls, det!

Dottern är inne i en prinsess/Pippi-period. Ena dagen Pippi med fräknar och flätor och andra dagen i klänning och diadem. I går var en prinsessdag så kakorna skulle passa en prinsessa. Och i denna treårings värld innebär det rosa. Jag hade dessutom för dagen skaffat mig rosa naglar – så varför inte, kör på bara. Då fick det bli en variant av brysselkex, dvs mördeg rullat i rosa socker.

Brysselkex i all ära men det är ju så roligt att leka med det rosa sockret, så det gjorde jag när barnen tröttnat (De tycker att det roligaste är att sno ihop degen och äta kakan. Allt där emellan är bara joooooobbigt.) Använde hålslev och potatisstompare för att göra mönster och skåror att lägga det rosa sockret i.

Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
225 g rumsvarmt smör

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Dela i två delar och forma till två runda limpor, ca 4 cm i diameter. Lägg de två deglimporna i plastpåse och vila i kylen i 30 minuter.

Färga 1 dl strösocker med några få droppar karamellfärg. Krävs ytterst lite för att ge mycket färg.

Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegen och lägg på skärbräda. För brysselkex-variant så rullas deglimporna i det färgade strösockret (jag hade sockret i en degplåt och rullade degen där tills det fastnat socker runt om) Annars skärs deglimporna i skivor som läggs på plåt med bakplåtspapper.

Nu startar kreativiteten. Man kan använda allt som ger mönster i kakan där sockret kan fastna. Jag la en hålslev mot kakan och hade socker på för att sen försiktigt lyfta sleven och kvar blev det sockerprickar. Det som blev allra bäst var potatisstomparen. Den tryckte jag mot kakan, hårt men försiktigt, så det blev skåror. I dem hällde jag socker och borstade försiktigt bort överflödigt socker.

In i ugnen i ca 12 minuter.

Klart man matchar sitt bak med naglarna…

Dessa blir perfekta till tjejmiddagen i kväll!

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.