Följ mig:
Mat & Recept Okategoriserade

Pizza bianco med potatis

29 maj, 2014

Nu har jag testat två nya saker i en smäll. Fick tips om att göra pizza med potatis och crème fraîche – en sk pizza bianco, dvs en vit pizza, utan tomatsås. Det är en rätt jag mycket länge velat pröva göra själv men bara inte kommit till skott.

Sen så har det legat en härlig baksten i sin förpackning ända sedan julafton och den förtjänade ett bättre öde. Att få användas tex… Så en vit pizza på bakstenen blev vårt uppdrag efter dagis.

Var inte helt övertygad om att en pizza med potatis skulle gå hem hos barnen men de var positiva och när pizzan var klar och vi skulle slänga oss över den så var de mycket nöjda med pizzan och smakerna. Kanske att rosmarinkvistarna var a bit to much men pizza-slicerna slank ner fort.

Snabb pizzadeg:
6 dl vetemjöl
½ tsk salt
¼ dl olivolja
3 tsk bakpulver
2 dl turkisk yoghurt
¾ dl vatten

Fyllning:
6 st potatisar, gärna Amandine eller mandelpotatis
En bit chévreost (ca 120 g)
2 dl crème fraiche
1 kruka färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor (finhackade)
¾ dl olivolja
flingsalt och svartpeppar

Gör så här: Koka upp vatten till potatisen och sätt ugnen på 220°. Potatisen skivas tunt och kokas i 7 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
I en degbunke blandas alla ingredienser till pizzadegen och knåda degen några minuter tills den blir fast, smidig och jämn. Degen ställs åt sidan för att vila.
Hacka vitlök och lägg i en skål tillsammans med olivolja, ta några drag med svartpepparkvarnen och några nypor flingsalt. I en annan skål smulas chevréosten ner och blandas med creme fraichen och rör om.

Dela degen och kavla ut till två pizzabottnar. Sprid ut hälften av olivoljeblandningen på pizzorna. Lägg på de svalnade potatisskivor, sprid ut getost- och crème fraicheröran och färsk rosmarin. Häll över resten av olivoljan på pizzorna och grädda dem i ugnen i ca 10-15 minuter tills kanterna är gyllenbruna.

Det var en god pizza men jag saknade protienet så lite tunt skivad kokt skinka var perfekt att lägga på pizzan.

avsändare

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena & Instagram @helenalyth

 
Klicka om du gillar

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Tess 29 maj, 2014 at 09:26

    Men vilket sammanträffande! Åt just en sån här pizza i italien och svimmade nästan då det var så gott!! Perfekt tajming med receptet! Ska nog prova i helgen 🙂

    • Svara Helena - amelia.se 8 juni, 2014 at 11:43

      Great minds think alike… 😉
      KRAM!!!

  • Svara http://sannaschristmas.se 29 maj, 2014 at 21:13

    Åh, jag älskar potatispizza! Jag brukar dock inte koka potatisen innan utan skivar den rå och kör på parmesan istället för chevre och creme fraiche, men det här ska jag nog prova nästa gång. Och ja, visst känner man att det saknas protein, jag brukar servera den ihop med lite olika charkuterier!

    • Svara Helena - amelia.se 8 juni, 2014 at 11:43

      Hej Sanna!! Vad gott det låter med ”lite olika charkuterier”! Mmmm smarrigt!
      Kram!

  • Svara lovisa 17 september, 2015 at 10:10

    åh, det ser fantastiskt ut! gjorde en liknande variant med rågbotten, rå potatis och getost. supergott!

  • Lämna en kommentar

    Close