Följ mig:
Kalas & Dukning Nationaldag och Student

Pyssel DIY | Dekoration till nationaldagen, 6.e juni

2 juni, 2014

På fredag är det den 6.e juni, vår nationaldag. En röd och härligt ledig dag väntar!

Men inte för så länge sedan var det en vanlig arbetsdag (om det inte inföll på en lördag eller söndag dvs) fast i kalendern stod det Svenska Flaggans Dag. Bara som en hint om att det går att fira om man vill, fast efter arbetstid…

Den dagen var ju då inget man firade eller ens visste vad man skulle göra något av. Springa till Skansen och sjunga ihop med Kungen var väl det bästa alternativet men det blir lite jobbigt för de flesta måste resa lång, lång väg.

Så, det gör att vår nationaldag är rätt ny och helt utan tydliga traditioner. Härligt, för då kan vi göra som vi själva vill och forma detta datum till vårt egna, med eget firande.

Vad ska man göra då? Ja, som svar på det blir det väl som med nästan alla högtider – samla ihop människor man gillar och äter något gott tillsammans. Grilla kanske?? Sill går ju inte för det ska man ju slurpa i sig ca 18 dagar senare på Midsommar. Nån måtta får det vara på sillätandet.

Hursomhelst kan det ju vara fint att dekorera med något lämpligt för vår Nationaldag. Ett flaggspel i svenska flaggans färger kanske? Silkespapper formade till solfjädrar, i två lager för att få två färger. Detta flaggspel tycker jag skulle sitta fint på en studentfetst eller studentmottagning också.

Du behöver:
Silkespapper i gult och blått
Sax
Häftapparat
Dubbelhäftande tejp
Långt snöre

Jag gjorde så här: Vek ihop hela de gula silkepappret  (mått 50X70 cm) på hälften för att inte få allt för stora solfjädrar och klippte på mitten så jag fick en i hopvikt remsa på 25X35 cm. Gjorde samma sak med det blåa fast där klippte jag till det dubbla silkespappret smalare för att få en tvåfärgad solfjäder.

La det blå pappret utanpå, runt om, det gula pappret.

Vek sedan som ett dragspel med ca två cm vik hela pappret ut.

Vek sedan det vinka pappret på mitten för att få en solfjäder. Häftade ihop med en häftapparat på mitten så vecken sitter fast i varann när solfjädern vecklas ut.

Vecklar ut solfjädern och fäster ihop ändsidorna med varann med dubbelhäftande tejp.

För att få stadga i fjädern när de ska hängas upp sklipper jag remsor av en gammal mjölkkartong, ca två cm bred, viker den på mitten och fäster silkespappret ihop med kartongen med gem.

Vecklar ut fjädrarna och fäster på en lina, ett snöre, med samma gem som håller fast kartongen. Sätter dem med lite mellanrum med det är ju en smaksak.

 

 
Klicka om du gillar

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Tina Sundling 2 juni, 2014 at 07:46

  Ja men Helena va härligt! Så har jag inte riktigt tänkt på det innan, men här har man ju världens chans att skapa en egen tradition. Helt egen. Janne mig att jag ska gör mig en variant av din finfina girland och bjuda hem några sköna människor.

  Fira det som firas kan

  • Svara Helena - amelia.se 4 juni, 2014 at 07:50

   Ja men visst!! Kör på och fira ordentligt! Hurra hurra!!
   Kram!

  Lämna en kommentar

  Close