Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 juni, 2014

Rulltårta med äpple & kanel – rulltårtsbakelse

På första plats på min bakverkslista ligger nog en hederlig kanelbulle men inte långt därefter kommer rulltårta. Och gärna rulltårta med äppelmos. Så snällt, rätt och gott.

Vad händer om man skulle försöka kombinera dessa? Ville testa och gjorde en rulltårta med äppelmos, små äppelbitar med kanel och så lite extra kanel.

rulltårta

Rulltårta med äpple & kanel – rulltårtsbakelse

Rulltårta:
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Fyllning:
2 dl äppelmos
1 äpple
1+1 tsk kanel

Topping:
grädde
1 äpple
kanel

Gör så här: Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper på en djup plåt och pensla med lite matfett över pappret. Ägg och strösocker vispas luftigt med elvisp i en stor bunke. I en annan, mindre bunke, blandas mjöl och bakpulver för att sen vändas i ägg- och sockersmeten. Rör även ner mjölken. Häll över i plåten, bred ut jämnt och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Skala och hacka ett äpple i små bitar. Strö över kanel och blanda.

Strö över lite strösocker jämnt på den färdiggräddade kakan. Lägg på ett ytterligare bakplåtspapper, vänd alltihop upp på ett galler och ta bort plåten och riv försiktigt av pappret som kakan gräddats på.

Bred på äppelmos över kakan medans den fortfarande är varm och strössla över äppelbitarna längs en långkant. Pudra över lite mer kanel över hela ytan. Rulla försiktigt kakan från långsidan där äppelbitarna är så de kommer längst in i rullen. Fortsätt rulla försiktigt och med hjälp av pappret för att få en så tät rulle som möjligt, fast helst utan att spricka. Låt svalna med skarven nedåt.

Redo att avnjutas som den är eller om man vill – göras till små bakelser. Skär en ganska tjock skiva och lägg på assietts. Vispa grädde luftigt och lägg på rulltårtan. Skala och skär äpple i liknande bitar som de som är inne i rullen och pudra lite kanel och blanda runt. Lägg några äppelbitar på grädden och bakelsen. Pudra lite kanel över innan servering.

Så många goda dofter och smaker. Bottenbitar redo att bli till bakelser.

Och sen då toppad rulltårta med grädde och extra kaneläpplen blir det som en liten bakelse. Omöjlig att värja sig från.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.