Följ mig:
Maträtter

Köttbullemacka med egen rödbetssallad – gott till picknicken

2 juli, 2014

När jag var liten och vi var på nåt café, på ett tåg, båt eller var som helst egentligen där det serverades fika och smörgåsar ville jag ALLTID ha köttbullemacka. Det var ju inget som gjordes hemma, såg så lyxig ut och själva mackan innehåller ju allt man vill ha; himla mjukt gott bröd, enkla smarriga köttbullar och så krämig majonnäsig rödbetssallad. Och inte sällan ett tjockt lager smör underst…

Nu för tiden kanske jag inte beställer det lika ofta. Dels för att caféutbuden har större bredd i dag men även att den där majonnäsen och smöret kanske inte lockar på samma sätt.

Men att göra en själv, då får man den ju som man vill och så är det ju nu picknicktider och att slå ihop två vanliga picknick rätter; mackor och köttbullar, är väl en smart idé?

Jag skrev förut om mitt förflutna som mackskapare och denna variant är mycket bra som picknickmacka. Den vanliga köttbullemackan på öppet, runt bröd kan lätt bli svåräten på en picknickfilt. Jag gör en köttbullemacka i submarine-stil.

köttbullsmacka

Köttbullemacka

Till tre köttbullemackor:
1 baguette
12-15 kalla köttbullar, egna eller färdigköpta
Sallad, gurka, lök, paprika, tomat eller vad man vill ha i salladsväg
Rödbetssallad

Enkel rödbetssallad
1 dl majonnäs
0,5 dl creme fraiche
4-6 kokta, kalla och hackade rödbetor
1 msk fransk senap
2-3 msk kapris
salt, peppar

Rör ihop ingredienserna till rödbetssalladen, mår bra av att få stå till sig lite. Smaka av med senap, salt och peppar. Jag har kapris i för att jag bara älskar kapris och det går så bra i hop med den söta rödbetan. Annars kan man ha fin hackad lök och/eller äpple i röran.
Hacka köttbullarna till små, hanterliga bitar. För att fungera som bäst i en submarine, baguette, så är små bitar att föredra.
Skär brödet snett ned, som ett V. Börja i en av ändarna, där brödet är som hårdast, för att få in vinkeln och skär sedan runt hela.
Lägg på sallad, rödbetssallad, köttbullarna och annat som ska vara på. Lägg på locket och tryck försiktigt till, så att locket kilas ner mot fyllningen. Skär baguetten i tre delar och slå in i smörgåspapper. Vira runt med snöre eller gummiband.

köttbullemacka

2 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Tess 2 juli, 2014 at 07:47

    Köttbullar, köttbullar, köttbullar – ge mig mera köttbullar….. Äääääälskar köttbullemackor ;))

    • Svara Helena - amelia.se 3 juli, 2014 at 17:45

      🙂 Eller hur!!

      KRAM!

  • Svara Lise 2 juli, 2014 at 10:16

    Jag är dansk och bor i Danmark men har en liten stuga i Småland – när vi så hur våra svenska grannar åt köttbullemackor med rödbetssallad skrattade vi högt men så måsste vi smaka själva – och det smaker ju super godt!! – nu äter vi det alltid när vi er i Sverige !

    • Svara Helena - amelia.se 3 juli, 2014 at 17:45

      Hej Lise! Å jag som allra helst bara skulle vilja äta dansk mat jämnt. Den danska julmaten är såååå mycket godare än den svenska och de danska sillarna slår de svenska med hästlängder. Och dansk fläskestek ska vi inte tala om – min absoluta favoriträtt!!! Har du några härliga recept får du gärna dela med dig, helena.lyth@gmail.com
      Ha en fin sommar!

    Lämna en kommentar

    Close