Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 juli, 2014

Recept på marängbotten & Pavlova som bakelser

Marängbotten är kanske den bästa basen för en somrig dessert.

I går plockade vi bär och de tänkte jag göra en somrig dessert av tillsammans med marängbotten. Pavlova är ju en klassiker men ville göra en variant och dessutom i portioner, bara för att det är skoj, snyggt och härligt. Marängbotten, lemon curd, grädde och sommarbär i en perfekt blandning.

marängbotten

Recept Marängbotten

Ingredienser till 7-8 desserter
6 äggvitor
3 dl socker
lemon curd
grädde
frukt och bär

Gör så här: Knäck äggen och häll äggvitorna i en helt ren och torr, stor skål. Gärna av metall då det kan finnas spår av fett i plastbunkar. Vispa äggvitorna med elvisp tills det är ett rejält hårt skum. Häll i sockret, lite i taget och vispa allt eftersom. Vispa tills det är en fast, helvit marängmassa.
Sätt ugnen  på 125° i varmluftsugn, för att kunna göra flera plåtar/bottnar samtidigt. Annars 150°
Lägg bakplåtspapper på plåtar och rita 14 eller 16 cirklar i samma storlek som desserterna och marängbottnarna ska vara. Mät med desserttallrikarna som ska användas.
Med sked breds marängmassan ut på cirklarna (eller spritsa), fördela jämnt. Avsluta med att dra med skeden i cirklar på marängen så det blir en fin, rund och platt maräng. Grädda plåtarna samtidigt om det är varmluftsugn i ca 1,5-2 timmar. Marängerna ska bli helt hårda på ytan och torra inne men får gärna ha en seghet i mitten, kärnan. Låt svalna på plåten.

Pavlova bakelser

Vispa grädde, skölj och ansa de bär och frukt som ska vara på. Lägg en marängbotten på varje tallrik och bred på ett lager lemon kurd. Ovan på breds ett lager grädde. På med en ytterligare marängbotten och toppa med ett grädde lager till. Överst läggs nu bär och frukt, jämnt och fint fördelat över grädden. Servera genast.

Man skulle kunna tro att jag har blivit en mat å bakbloggare då det duggar tätt med just sådana inlägg men det är verkligen säsong för härliga middagar och somriga bak just nu. Man träffar nära och kära och då vill jag passa på att göra mycket ev det där goda som man inte riktigt kan sitta goffa i sig själv. Kidnappar alla gäster och ber dem prova både det ena och det andra. Och “vänta, ska bara fota först…”

 

Somriga desserter och efterrätter

Sugen på mera sommarbak? Då kanske du också kan gilla nån av dessa fyra:

1. Sommartårta med jordgubbar och lemoncurd
2. Sommartårta med jordgubbs- och rabarberkompott
3. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
4. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.