Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 mars, 2015

Citronkaka med vallmo – som en citronkladdkaka med finess

I går hade vi middag för vänner och det var en ståtlig måltid signerat maken – skinkstek, jordärtskockspure och rostad broccoli. Mmmm! Jag stod för efterrätten och bakade en citronkaka med vallmo.

Efter en ganska tung måltid  önskar jag helst ha något lätt och fräscht. Nu kanske jag inte fokuserade på lätt men just fräscht var var det jag satsade på. Vad är fräschare än citron? Och en kladdkaka på citron kan ju aldrig gå fel. Bakade ihop med barnen och det gick både lätt och bra. En enkel kaka med ganska få steg.

Denna fuktiga citronkaka får sig ett täcke av vallmo vilket gör att den har en egen karaktär.

citronkaka med vallmo

Citronkaka med vallmo

Ingredienser
175 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 citron – skal och saft
2 dl vetemjöl
ca 1 dl blå vallmofrön

Gör så här: Sätt ugnen på 180°. Smält smöret, häll över i en bakbunke (använd slickepott så allt komne med) och låt svalna. Tvätta citronen noga och riv skalet, helst med zestjärn för att få så lite av det vita som möjligt. Pressa sedan citronen och glöm inte rensa saften fri från kärnor. Blanda i skal, saft, socker och ägg i bunken med det smälta smöret. Rör till en fin sockrig smet och blanda till sist i mjölet. Rör till en jämn kaksmet.
Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och bröa med vallmo. I botten ska det ligga ett ganska tjockt, jämnt täcke.
Häll/klicka försiktigt i citronsmeten och ställ på galler i mitten av ugnen och grädda i ca 35 minuter.
Ta ut ur ugnen, låt svalna något och ta av kanten på formen. Vänd försiktigt kakan upp och ned till det fat den ska serveras på. Lossa försiktigt på bottenplattan och se till att vallmotäcket inte lyfter från citronkakan. Låt svalna och servera.

Jag blandade natrurell grekisk yoghurt med finkrossade kardemummakorn, annars fungerar lättvispad grädde också bra att servera till citronkakan.

vallmo

Dessa små, små blå korn är helt fantastiskt vackra. Att de var så blå hade jag nog aldrig tänkt på. Bara tänkt att det fanns vit och svart vallmo men nu ser jag ju att de är blå.

baka med barn

Och vad är det bästa med att baka? Att man måste “diska” skål och slev!

citronkaka med vallmo

Riktigt vacker är kakan också. Dramatisk i sin mörka kostym.

Om du gillar att baka med citrus då gillar du nog även:
Key lime pie
Citrontårta
Syllabub
Gammeldags citronfromage

citronkaka med vallmo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.