Följ mig:
Bakning & Godis Okategoriserade

Enkel kaneldoftande kardemummakaka med stekta persikor

4 juni, 2015

Doften av en nybakad kardemummakaka borde kunna skapa fred på jorden. Kardemumma har en sådan snäll, god och suktande doft. Går inte att hålla fast en arg tanke när man möter doften. Och det är en doft som lovar vad den håller för när man sätter tänderna i en kardemummakaka eller kardemummabulle så blir man inte besviken.

Den här kakan är så himla bra att göra dagen innan den ska mumsas på. Gottar till sig på ett bra sätt. Servera gärna kardemummakakan med tillbehör. Blir som en tårta i lösa delar. Jag festade till med stekt persikor och grädde. Alltså! Så himla gott!!

Ingredienser
100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ägg
2 tsk kardemummakärnor
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ½ dl mjölk
1-2 msk pärlsocker
0,5 msk kanel

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smöra å bröa en form, ca 24 cm i diameter.
Vispa samman smör och socker med elvisp. Stöt kardemumman ordentligt i mortel och häll i smeten tillsammans med äggen. Fortsätt vispa till en smet.
Blanda i mjöl, bakpulver och mjölk. Vänd ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och strö över pärlsocker och kanel.
Ställ formen långt ner i ugnen och grädda i ca 50-60 min. Rekommenderar att testa med provsticka för att se när kakan är klar. Ta ut kakan och låt svalna.

 

Stekta persikor
3 msk smör
4-6 persikor, beroende på storlek
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
1 msk flytande honung
ev pressad citron

Gör så här: Stöt kardemumman ordentligt i mortel. Smält smöret i stekpanna och dela persikorna, ta bort kärnan och skiva dem. Lägg i den heta stekpannan med smöret och häll i kardemumma, vaniljsocker, honung. Vänd runt försiktigt. Låt puttra så persikorna mjuknar lite och spadet tjocknar något. Smaka av och ha i ev pressad citron eller ha i mer honung.

Att baka med barn är roligt. Om man har tålamod och tid till att städa efteråt. Jag erkänner att jag inte låter dem härja fritt när det är mitt bak. Vill ju inte ha för mycket bakpulver eller äggskal i smeten. Men det är inget de tänker på. De är så förtjusta i att mäta upp socker å mjöl och köra loss med elvispen. Allra bäst är belöningen – ”diska” vispar, slickepott och bunke. Det är de jätteduktiga på.

Med ett litet sjok kanel på toppen får kakan en extra doft- och smakhöjning. Nu – skjuts in i ugnen.

avsändare

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

 
Klicka om du gillar

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Close