Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 juni, 2015

Smördegsbakelse med jordgubbar – enklaste & godaste sommarefterrätten

En smördegsbakelse är det perfekta sättet att lösa en massa bakproblem: 1) Du har inte tid att baka. 2) Du kan inte baka. 3) Vill baka något alla ska gilla. 4) Ska se proffsigt ut. 5) Vill baka utan att kladda

I övermorgon är det midsommarafton och jag ser fram emot att mumsa sill och jordgubbar så det står härliga till. Kanske inte samtidigt dock…

Är det i sista minuten att fixa efterrätt till midsommar kanske jag har grejen för dig här. Få ingredienser och rasande enkelt samtidigt som woweffekten och smaken är på topp.

Det är smördegsbakelse med vaniljkräm och färska jordgubbar som toppas av ett skirt pudrat lager florsocker. Ser lika snygg ut som den smakar. Och är jätteenkel att göra.

Somrig efterrätt, bakelse med smördeg, vaniljsås och jordgubbar

Ingredienser, 4 bakelser
4 plattor smördeg, tinade
1 ägg 

Vaniljkräm 
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3tsk vaniljsocker

Jordgubbar eller annan frukt och/eller bär

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Dela plattorna på mitten, varje platta blir två kvadrater. Skär ena kvadraten till fyra lika remsor. Dessa remsor läggs ovanpå den första kvadraten, som en en ram runt. Vispa lätt till ett ägg och pensla endast remsorna. Baka i ugn i 15 minuter, tills smördegen rest sig och fått fin färg.
Under gräddningen görs vaniljkrämen: I med alla ingredienser förutom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm nu försiktigt till medeltemperatur, blanda och vispa hela tiden under uppvärmning. Får absolut inte koka för då blir det som äggstanning. Vid första kokbubblan tas kastrullen från värmen och får svalna. Då blandas vaniljsockret i. Ställ i kylen att svalna och tjockna.
Ta ut smördegsbakelserna och låt svalna. Dela jordgubbarna i mindre bitar
Fyll smördegsbakelserna nu med vaniljkrämen och toppa med jordgubbar. Skikta lite florsocker över precis innan servering.

Fler somriga desserter

1. Sommartårta med jordgubbar och lemoncurd
2. Sommartårta med jordgubbs- och rabarberkompott
3. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde
4. Somriga pavlovabakelser med marängbotten

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.