Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 december, 2015

Recept på vörtbröd – det perfekta julbrödet

Julen innehåller så många olika smaker; knäck, rödkål, lussebullar, griljerad skinka och vörtbröd. Jag vet att inte alla gillar denna söta limpa men jag är faktiskt galen i vörtbröd. Kryddorna är väldigt mycket jul och det söta går tipptopp-bra ihop med den salta julskinkan och edamerosten. Och sen att rosta en skiva vört, snabbt på med smör som får smälta lite, så blir det liksom ett lyxigt bakverk.

Fast ett rejält saftigt och nybakat vörtbröd slår ju alla färdigköpta. Med vörtmix så är det smidigt att göra eget vörtbröd.

Ingredienser:
50 g jäst
25 g smör
1 dl mörk sirap
33 cl porter (eller lättöl men porter gör det mustigare)
en påse vörtmix
5 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
1/2 dl russin (valbart)
ett ägg
75 g smör

Gör så här: Smula jäst i en degbunke och smält smör i en kastrull. När smöret är smält häller du i mörk sirap och porter . Detta degspad ska bli finger varmt och därefter hällas i bunken över jästen tillsammans med vörtmixen. Rör tills jästen och kryddmixen helt har lösts upp. Blanda i vetemjöl och rågsikt och russin om du vill. Arbeta i hop degen och du kan gott och väl jobba länge. Kör du i hushållsmaskin kan du låta den gå i tio minuter. Låt sen degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt på ugnen på 225°C. Häll över degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop. Forma till en stor limpa eller två mindre och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nu ska limpan/limporna få jäsa till dubbla storleken och det tar 30-40 minuter. Vispa upp ägg och pensla över limpan/limporna när de jäst klart. Nu åker de in i mitten av ugnen och OBS! sänk temperaturen till 175°C. Låt vörtbrödet gräddas i 30-40 minuter.

Smält smör och pensla brödet med när det är klart och ligger på galler för att svalna.

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.