Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 januari, 2016

Inlagd, picklad rödlök på taco. Fredagstacon blir både godare & snyggare

Nu är det vardag och tacomiddagar igen. Fredagsmyset osar över hela vårt land och med en extra frisk doft av picklad rödlök hemma hos oss.

I vår familj har tydligen tacotisdag smugit sig in som en tradition. Eller nja, två gånger är kanske inte riktigt en tradition än men om jag får gissa på kidsen önskar det sig detta på tisdagar. Hur kom detta till? Tacoindustrin nöjde sig inte med fredagar? Nu ska även tisdagarna alltså intas? Jaja, inte mig emot egentligen. Det är ju gott, kul att äta ihop och barnen frossas i grönsaker – ja faktiskt!

Med lite vuxna tillbehör så passar det hela familjen. Jag är så svag för picklad rödlök. Det ger en frisk syrlighet till rätten och även en liten hetta om man så vill. Och, inte att förringa, picklad rödlök är rasande snyggt!

Inlagd, picklad rödlök

Ingredienser
2 rödlökar
1 liter vatten
1 citron
2 lime
0,5 apelsin
2 msk vinäger
1 msk salt
1 msk socker
tabasco

Gör så här: Skala rödlökarna och dela och skiva tunt på längden. Koka upp vatten och släng ner löken i 15 sekunder. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten så de svalnar. Låt rinna av. Pressa citrusfrukterna och koka upp saften av citron, lime och apelsin, tillsammans med vinäger, salt, socker och ett par stänk tabasco. Rör tills salt och socker löst sig och häll sedan i en skål tillsammans med löken. Låt svalna.

Min favorittaco är en liten mjuk tortilla med sallad, kryddig köttfärs, guacamole, gul paprika och så då den vackra och goda pickade rödlöken. Blir en perfekt kombo av kryddigt, starkt, milt och friskt.

2009 var jag i New York och då förstod jag att vår vanligaste variant av taco var bara en liten del av, en försvenskad variant av den rika mexikanska matkulturen. Där var det så många fler smaker, ingredienser och sätt att äta. Nu har det kommit lite mer till oss i Sverige men inte ens i närheten av det utbudet. Främst kanske att det inte finns någon riktigt stor krog som serverar “riktig” mexikansk mat.

Våren 2015 var jag i NYC igen och då med min kompis som är uppväxt där. Hon tog med oss till en mexikansk restaurang och där fick mina smaklökar veta att de levde. Holy shit alltså! Vi valde den mellanstarka guacamolen och hur den starka var vågar jag inte ens tänka på! Det var så starkt att det brann i ögonen till och med.

Jag är riktigt sugen på att åka till Mexico för att äta riktig lokal mat. Ja, för så är det – jag kan längta till länder främst för maten och kulturen och inte alltid bad och lata dagar. Upplevelseresor är min grej.

Om du inte testat picklad rödlök än hoppas jag du vågar ge dig på att göra ett försök.

SparaSpara

Comments (3)

  • Pickad röd lök rockar!

    Älskar också Mexikansk mat. Det var det enda “måste” på min lista nu när jag var i LA. Haha råkade dock skvätta salsa i ögat (fråga inte hur)… Jisses amalia vad ont det gjorde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.