Följ mig:
Maträtter

Gravad lax med rödbetor. Snyggt & gott

28 mars, 2016

Gravad lax med rödbetor tar den gravade laxen till helt nya nivåer!

Gravad lax är det många som har recept på och det är som oftast samma klassiker. Men så klart finns det varianter. Som att rödbetsgrava laxen till exempel.

Kommer ni håg mina rödbetsinlagda ägg och hur snygga de blev? Lika läckert blir det att grava laxen med rivna rödbetor.

Detta gjorde jag till vår påsklunch i fredags för att ha som förrätten med bovetevåfflorna. Blev så vackert och passande till påsk tycker jag men kan passa till vilken härlig brunch eller rätt som helst.

Gravad lax med rödbetor

Ingredienser
1 kg färsk laxbit med skinn
2 dl socker
1 dl salt
1 dl vatten
2 krukor/knippen färsk dill
1 msk vitpepparkorn, krossade
2-3 råa rödbetor

Gör så här: Se till att laxen är helt benfri. Blanda salt, socker, krossad vitpeppar och vatten i en bunke och gnid sedan in hela laxen i denna blandning. Lägg i en form, med skinnet nedåt, och ös över smeten. Hacka dillen och klappa/täck in hela laxen. Täck över formen med plast eller trä över en plastpåse. Ställ i kylen och låt stå ett dygn. Ös över kryddsmeten och vänd på laxen halvtid.

Efter ett dygn skalas och rivs rödbetorna fint och klappas in på laxen, ej skinnsidan. Låt laxen ligga ytterligare ett dygn, nu med skinnet nedåt.

Skrapa bort dill och rödbetor, torka lite lätt med hushållspapper och skiva tunna skivor.

Gravad lax med rödbetor

Gravad lax är så gott till så mycket. Och med denna rödbetsinläggning blir den dessutom snygg så det kan ju piffa upp vilken brunch som helst.

SparaSpara

SparaSpara

3 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Close