Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 maj, 2016

Ett maritimt tavernabesök i fiskebyn efter skalvet

Oj, då har man upplevt sitt livs första jordbävning. Har nog sällan upplevt något så läskigt.

Står vid poolen bland säkert 100 personer och har precis stoppat om lillkillen som skulle sova middag i sin vagn när helt plötsligt hela marken började skaka. Min första tanke är att det var en väldigt stor lastbil som åkte förbi som fick marken att gunga. Men det var säkert 400 meter till vägen så det var ju inte troligt. Sedan undrade jag om det var en parkeringsplats placerad under poolområdet men då marken aldrig slutade gunga förstod jag att det var nog inte mänskligt producerat skak utan moder jords verk.

Folk började resa sig upp, alla tystnade och stirrade på varann och ut mot havet. Jag var nog inte ensam om att tänka “tsunami”. Den tystnad som följde var påtaglig. Allt stoj stannade upp och en tyst rädsla infann sig.

Nu vet vi att skalvet inte var så kraftigt, 5,2 på richterskalan, och i april var det ett över 6 men ändå. För oss skandinaver var detta något väldigt nytt och läskigt. Många var skärrade. Poolpersonal och övrig personal var vana och gjorde bara tummen upp.

Nå ja, det var ett äventyr – dagen och kvällen fortlöpte. Semestern fortsatte som ingenting.

 

Är jag i Grekland vill jag helst äta tre saker varje dag; grekisk yoghurt med honung, nötter och frukt, sedan fetaost till allt och avslutningsvis bläckfisk i alla dess former.

På hotellet, som ju är ett familjehotell, serveras inte bläckfisk så ofta som det borde så då får jag ta mig till den lilla fiskebyn bara ner för gatan. Problem solved.

Vet inte om det är genetiskt eller ett socialt arv men barnen älskar också bläckfisk så de är ju inte svåra att få med på denna gormandiska promenad.

Och ouzo går så väl till alla dessa salta smaker. Kaka söker maka. Jag vet, för det är inte få gånger en flaska ouzo följt med hem till Svearike och blivit stående. När känns det rätt med ouzo hemma? Till raggmunken eller fredagens tacos?

Alltså! Ni ser va?! Vilken perfekt bläckfisk!!!

Här är det ingen som betalar dyrt för de maritima dekorationerna. Bara att plocka ur havet och hänga upp.

De här småfiskarna måste jag sluta beställa. De är inte goda, men det är så kul att få in. Ett helt berg av stekt småfisk. Det är inget man får hemma på den lokala krogen precis.

Sett snyggare nota?

Sett snyggare tjej? Nä, skoja bara… Men jag är så glad i min nya kjol jag hittade på “Hampan” dan innan resan! Kommer jag leva i hela sommaren tror jag.

Detta blev sista kvällen. Nu vänder vi hem igen. Rapporter säger 10 grader och regn. Det känns ju inte så kul. Fast det känns ju bra med jordbävningsfritt i alla fall.

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.