Följ mig:
Mat & Recept Midsommar

Mina 5 bästa sillar till midsommar

20 juni, 2016

Mina 5 bästa sillar till midsommar. Ja, sill och midsommar – två saker som nästan, nästan inte kan vara utan varann eller hur?!!

sill_till_midsommar

Och som ni vet så är jag väldigt förtjust i sill och ser fram emot att på nu på fredag, njuta av goda sillar till midsommar.

Sillar till midsommar

Helst vill jag så klart göra egen sill och hoppas att hinna. Och då blir det några av mina bästa sillar som ska lagas och läggas in. Kanske att du också vill ha lite inspiration till midsommar och då kommer recept på goda sillar till midsommar här:

Lertallrikssill/lerpottasill/varm matjes

Den här rätten är hel outstanding. Alla ingredienser som man vill ha på en sillunch på ett och samma fat. Med varmt smält smör över och det blir knappast bättre än så!

sill_till_midsommar

Ingredienser
2-3 burkar bra matjessill (gärna hela filéer som skärs i grova bitar)
1/2 finhackad gul lök
1/2 finhackad röd lök
1 knippe finhackad gräslök
2 hackade kokta ägg
200 g smör
några snygga dillvippor

Gör så här: I en ugnsfast form lägger du ingredienserna i ”ränder”. Sill, löksorterna och ägg med fokus på sillen så klart. Sätt ugnen på 75 grader och smält smöret i en kastrull. När smöret smält helt och skiktat sig så häller du över det klarade smöret i en annan kastrull (se till att inte den vita bottensatsen kommer med) och ställ åt sidan. Sätt in sillformen i ugnen 5-10 min och hetta samtidigt upp smöret så det blir lite brynt (men inte bränt). Ta ut formen ur ugnen och ställ fram för servering och skeda det brynta smöret över sill, lök och ägg. Det ska fräsa till lite när smöret kommer på. Dekorera med dillvippor och servera bums med färskpotatis och ostknäcke.

Originalinlägg kan du läsa HÄR.

 

Brantevikssill

Brantevikssill är mångas favorit. Kanske för att den bryter av då den är lite sötare än många andra, så som matjes. Verkligen bra att ha med om man har en buffé så den kompletterar fint övriga sillar.

Ingredienser
2 burkar 5 minuterssill a 420 g
1,5 msk vitpeppar
1,5 msk kryddpeppar
5 lagerblad
1 gul lök
1 röd lök
1 dl hackad färsk dill
1 dl hackad gräslök
1,5 dl strösocker
1 msk salt

Gör så här: Lägg sillen i en sil och låt rinna av ordentligt. Denna sill har ingen lag utan den skapas under lagringen.
Finhacka lökarna och hacka dill och gräslök. Mortla vit- och kryddpeppar och bryt lagerbladen mindre bitar. Blanda peppar, lökhack, dill, gräslök, lagerblad, socker och salt i en bunke. Skär sillen i bitar och varva sillen med lök- och kryddblandningen i en ren glasburk. Förslut burken väl och låt stå svalt helst i 2 dygn.

Original inlägg finns HÄR

 

Currysill

Japp, detta är min favoritsill. Den sill som jag alltid återvänder till och får vara med på alla sillbord på årets samtliga sillhögtider.

sillar till midsommar

Ingredienser
1 förp inläggningssill, 3 filéer
1 dl majonäs
0,5 dl crème fraiche
1 msk curry
1 msk koncentrerad äppeljuice
klick smör
Ev. salt och peppar

Gör så här: Skölj sillfiléerna och låt rinna av. Skär eller klipp dem i ca 2 cm-bitar. Rör samman majonäs och crème fraiche i en bunke. 
Smält en klick smör i en stekpanna och häll i curryn. Låt fräsa nån minut och häll på äppeljuicen, låt puttra ytterligare en minut. 
Häll över i bunken och blanda med majonäs och crème fraiche. 
Lägg i sillbitarna och blanda väl. Smaka av med salt och peppar om det önskas.
Om man har möjlighet att vänta så mår sillen bra att stå över natten. Då släpper curryn ut sina smaker och allt gottar till sig.

Originalinlägg finns HÄR.

 

Snabb, krämig romsill med vitt vin och schalottenlök

En sill som funkar fint på en buffé men skulle också kunna passa som en förrätt, gärna på en tunn skiva rostad surdegsbröd.

sillar till midsommar

Ingredienser
1 förp 5-minuterssill
2 st schalottenlökar
1,5 dl vitt vin/mousserande/champagne
3-4 msk forellrom (för lite större korn)
2 dl (1 burk) crème fraiche
ev citron
Svartpeppar, salt
Forellrom för dekoration

Gör så här: Häll av lagen på 5-minuterssill och skär i lite tunnare bitar än det vanligen är i inläggningar, ca 1 cm breda, och lägg i en skål. Hacka schalottenlökarna fint och stek i smör. Löken ska bli mjuk och lite genomskinlig, inte brynt. Häll i vinet och dra några drag med pepparkvarnen. Låt koka på låg värme tills vinet kokat. Ställ åt sidan och låt svalna.
Lägg över löken ihop med sillen och vänd i crème fraichen följt av romen. Smaka av och addera på svartpeppar, salt och ev citron om mer syra önskas.

Lägg upp i fin burk om den ska få vara med på sillbordet eller servera portionsvis som förrätt.

Originalinlägg kan du läsa och se mer bilder HÄR

 

Gurksill

Gurksill är en av mina nya favoriter. Fräsch och modern. Läcker pepparrot ihop med krispig gurka är ju strålande. 

sillar till midsommar

Lag
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
4 cl vodka

Ingredienser
420 gram fem minuters sill
6 cm gurka
4 cm pepparrot
1 kruka/stort knippe dill

Gör så här: Koka ihop ingredienserna till lagen och låt svalna.
Under tiden skärs övriga ingredienser. Skär sillen i 2 cm bitar om sillen är hela filéer.
Dela gurkbiten på längden 2 gånger så det blir fyra stavar i kvartar. Skär bort kärnhuset, innerdelen på stavarna. Skär sedan i bitar.
Pepparroten skärs i tunna skivor och dillen klipps.
Lägg i, varvat, ingredienserna i en stor glasburk.
Blanda i vodka när lagen svalnat och slå över i glasburken och ingredienserna. Låt gärna stå i kyl över natten innan servering.

Originalinlägg finns HÄR.

 

Servera snyggt till midsommar

Och här kommer en bonus! Servera sillen som plockmat. Lägg upp på en skärbräda. Helt plötsligt blev ”sill å potäter” lite snyggare och modernare.

sillar till midsommar

 

Nu har vi en kort vecka framför oss och jag har multum att göra så med dessa sillar till midsommar som min morot jobbar jag på. Parallellt tänker jag på sommarklänningar och blomsterkrans i håret. Det måste finnas tid för det också.

2 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Close