Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 juli, 2016

Jag har gått på korgkurs här på Gotland!

Vad gör man när man är ledig på sommaren? Lapar sol och hoppar i vågor på stranden, läser alla böcker man lagt på hög, påtar i trädgårdsodlingen? Nej, man (jag) går på en korgkurs!

På gården Hau (norra Gotland), som även är en butik och ett galleri, har jag gått en fantastisk kurs och lärt mig fläta en korg av hassel. Aldrig mer kommer jag kunna se på en korg på samma sätt igen. De som säger att korgar är dyra fattar inte hantverket bakom. Blod, svett och glädjetårar har krävts under kursens gång.

Vår lärare Rune Svensson är en mästare på korgflätning och även vävning. En helt enastående man med fantastiska kunskaper. Vill ta fram bandspelaren och spela in allt han säger för han är som en levande historielektion. Och allt på den finaste smålandskan man kan tänka sig.

Fantastiskt att få sitta ute på gården i det vackra vädret och skapa. Härliga samtal, skratt och svordomar om vartannat i gruppen.

Vi började med att skala hasselkäppar till tunna, tunna spån. Här kommer inget enkelt utan det var ett tufft, hårt jobb och jag blödde så det rann ner för händerna. Valkarna växte i antal och i storlek i händerna. Som en av mina kurskamrater sa: Händerna har svullnat så att huden är för liten. Shit vad jobbigt det var. Men även så kul och lärorikt.

Det låter enkelt: att skära ett litet jack längst upp på käppen och knäcka till. Då släpper ett spån och man fortsätter så längs med hela käppen. Skalar och häpp man får ett spån böjligt och formbart perfekt att fläta med. Men alla dessa moment tar tid och teknik.

En teknik som vår lärare bemästrar fulländat.

Så här såg mina händer ut efter första dagen.

Med dessa spån ihop med en ställning – jigg, började vi fläta. Ständigt ska spånen fuktas för att behålla sin smidighet och böjlighet. Spånen ska vara så tunna, så tunna att de är lättrörliga samtidigt som de är sköra. Krävs nog ett antal korgar för att få upp tekniken totalt.

 

En fullt koncentrerad Helena. Hur snabbt kan 6 timmar gå? Skulle kunna sitta dygnet runt med detta!

Varje kursdag kl 15 bjöds vi på välbehövlig paus och med de mest fantastiska bakverken. Där skulle vi kunna sitta och prata i evigheter men alla ville tillbaka och skapa sin korg.

När regnet dök upp tog vi skydd i ladorna. Fast regnet var så bra för korgen som helst ska hållas fuktig.

Sista dagen fick vi fika inne “stora salen” på den historiska gården på Hau. Då bjöds det på makalöst god och vacker fika! Tack Emilia för de sagolika fikastunderna. Hälsokost för själen.

Vips var en vecka uppslukad och kursen slut. Hur gick det med min korg? Jo, nästan färdig. Göra kanterna snygga med lås och sedan fylla ut botten.

Får ta den med hem till Stockholm och fortsätta. Så om du ser en suspekt person stryka runt och hugga ner hassel så är det jag…

Comments (3)

  • Vilka härliga dagar det måste ha varit – att bara få fokusera på händerna o korgen, möta människor man nog aldrig skulle mött annars och pausa med fantastiskt bakverk! Wow!

  • Hej Helena!
    Läste om Rune Svensson i senaste numret av Hemslöjden och då visar det sig att på din blogg finns ett reportage minst lika bra. Din kurs är från 2016 men Rune kanske fortfarande har kurser i hasselkorgar. Men jag hittar inget sätt att kolla detta, HAU kursgård du var på verkar ha gått i ide och guteinfo.com är inte uppdaterad på flera år. Tacksam för tips.

    • Oj så många spännande frågor. Hau har drabbats av bortgång så det är inte lika aktivt längre. Jag har hört att Rune ska vara still going strong men vet inte om när och var tyvärr.
      Hoppas du får napp någonstans.

      Kram
      Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.