Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 september, 2016

Shoppingtips och inredningsaffärer i Göteborg

När vi var i Göteborg i somras tog jag en rejäl vända i några av stans alla inredningsaffärer.

Jag gillar att Göteborg är en sådan stilsäker stad, att många av de inredningstrender vi ser i Sverige kommer härifrån och inte sällan då från de många stilsäkra inredningsbloggarna som huserar på västkusten. Att inte allt ska vara så Stockholmsfixerat och -baserat. Här finns Sveriges genom tiderna mest belönade reklambyrå och landets mest namnkunniga arkitektbyrå så att säga att det är en kreativ stad är inte en överdrift. Jag kan sukta avundsjukt på de många västkustbloggare som har närheten till allt detta och driver trenden framåt.

Här kommer de inredningsbutiker jag hann med och avslutningsvis några jag hade fått tips om men inte hann denna gång. Tur jag har familj i Göteborg så jag vet att jag kommer tillbaka snart. Men då måste vi ta bilen så jag kan få hem shoppingkassen…

Artilleriet. Detta är så mycket mer än en butik, det är en rörelse. En kreativ blandning av saker. Både stort och smått. På bara några år har butiken skapat en stil som många vill ha och flera butiker går i fotspåren.

The Kitchen. Artilleriets kök och stilen från “storasyster” känns igen. Franskt, rustikt bondkök med en stor nypa shaker. Perfekt affär för att hitta de snyggaste accessoarerna till ditt kök. Eller ett nytt om plånboken är stor.

Studio. Artilleriets egna lilla lägenhet. En trappa upp ett stenkast från huvudbutiken finns denna pärla men skynda, skynda. Bara öppet ett litet tag till. Vad som händer sen var oklart då, i somras. Nu kanske det kommit nya bud?

Norrgavel. Fokus på naturmaterial, skandinaviskt och rent. En butik som är som en kaka där russinen nog är det bästa med den.

Engelska tapetmagasinet. I en magiskt vacker lokal som visar sin långa gedigna historia säljs här mer än bara tapeter. Men ska du leta mönstrade tapeter och är på västkusten ska du hit.

Marimekko. Missa inte övervåningen i Marimekkobutiken där inredningen håller hus. Alla de klassiska mönstren och nyheterna lockar.

Grandpa. En favorit i Stockholm och även här i Göteborg. Stilsäkert, rockigt och snyggt. Sådan härlig mix av inredning, lampor, porslin, krukor, posters mm och så då kläder.

Rum för papper. Nja, kanske inte en regelrätt inredningsaffär men fina detaljer för hemmakontoret.

Vallgatan 12. Detta är som ett varuhus och galleria i ett. En våning upp var det kvadratmeter efter kvadratmeter av inredningsgodis. Trots sin stora storlek tycker jag det kändes väldigt inspirerande och hemtrevligt. Alla must have-märkena och nyheterna samlade.

Floramor & Krukatös. Ja det är precis vad det är det. En mamma som är florist och en dotter som är krukmakare. De slog sina påsar ihop och utöver växter och krukor säljer de en massa inredning.

Granit. Måste vara en av Sveriges största Granit-affärer. Ja, butiken finns över hela landet och på nätet men det är något annat när man får gå runt IRL så att säga.

Antikaffärer i Haga och Andra långgatan. Ända sedan slutet av 80-talet då en av mina storebrorsor flyttade till Gbg har det varit en given tur till antikaffärerna när jag varit på besök. Många fina fynd har gjorts genom åren.

 

Här är några jag fortfarande suktar efter.

Alvhem. I våras träffade jag gänget bakom mäklarfirman Alvhem och fascinerades av dem. De älskar allt som har med hem att göra och deras main business fastighetsmäkleri har även då kokats ner i två butiker. Det var faktiskt på vippen att vi tog vändan förbi där med bilen packad med all sommarpackning, make och barn bara för att “mamma skulle kolla lite…”. Nästa gång då ses vi där!

Kvart. En spännande butik jag verkligen är nyfiken på. Hemsidan är ju så lockande. Och för de som är hemmahörande i Göteborg kan få hjälp med styling inför försäljning. För oss övriga så finns det en webbshop att botanisera i.

Market 29. Är man inredningsintresserad och läser i artiklar vart saker kommer från är det ofta detta ställe dyker upp. Lyckan är ju att de har en webbshop de med.

 

Bonus: 

Saluhallen. Nu är ju det ett ställe jag besökt hundratals gånger säkert men inget besök i en ny stad utan att besöka dess saluhall. Och att besöka saluhallar överlag är hälsokost för själen. Så mycket färg, doft och upplevelser.

 

Ja, det var ett gäng tips på inredningsbutiker och så klart finns det fler. Får väl ha detta inlägg levande och lägga till och byta ut vart efter. Några fler tips???

Sugen på mer shopping fast på östkusten? HÄR finns inlägg om inredningsbutiker i Stockholm.

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.