Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 november, 2016

Julplanering första veckan i december

Om det är något som man är ute efter i jul så är det att få känna sig ledig. Men nu är det ju ett himla sjå innan jul så risken är att man kollapsar kl 15.01 på julafton och hela ledigheten tillbringas under täcket tillsammans med Alvedonasken. Inget man vill så klart. Hur göra får att detta inte ska ske? Bra julplanering och delegering!

Julplanering, första veckan i december

• Vilka ska ni fira med och vilka av dessa ska ha julklappar? Be om önskelistor och gör en lista över vilka som ska ha paket och lite idéer vad du vill ge. Surfa runt och se var du kan hitta bra priser. Onlineshopping underlättar ju hela stressen och pressen. Passa på att lyssna på bra julmusik. Ska du ut på stan och shoppa; bestäm en dag och ha med en lista som du håller dig till. Lätt att småshoppa lite i onödan när man lockas av vacker skyltning…
Sedan så tycker jag ni ska fundera ut om ni kan göra alternativ till julklappsutdelningen. Kanske ha “secret santa” och bara ge till en istället för alla i släkten? Eller ha “julklappslek” där det gäller att tävla om paketen som läggs in i en pott? Allt beroende på hur många som firar så klart.

• Julblommor så som hyacint, amaryllis och tazetter kräver sin tid så om du önskar ha utslagna julblommor på julafton bör de köpas och tas in nu.

• Bunkra med hyacinter! Om du har en källare, svalt rum eller balkong med låda så kan du ha dina hyacinter där i väntan på att ta in dem och låta dem slå ut. Hyacinter är så bra att ha för de ger stämning med sitt symboliska utseende och så klart hyacintdoften.

• Har du familj som ska ha luciafirande i skola och förskola? Är tomtedräkter, stjärngossestrutar och lucialinnen hela och i rätt storlek? Finns det grannar eller släktingar ni kan låna/ärva av? Se över lampor och batterier till kronor och tärnljus.

• Bunkra med stearinljus och värmeljus. Det finns inget bättre än levande ljus för att skapa den perfekta julstämningen. Strössla med levande ljus i hela hemmet men glöm inte att blåsa ut dem när du lämna rummet!

• Det är mycket som sker närmsta tiden med luciafiranden, skolavslutningar, julfester med jobbet, glöggmingel, julbak och julklapssshopping. Gör ett decemberschema och pytsa ut saker där det finns tid och skaffa barnvakt i god tid. Glöm inte att delegera!

• Är du bortbjuden på nån härlig glöggfest så är det trevligt att ha med sig en egengjord gåbortspresent. Ska du eller några barn julpyssla? Planera inköp och datum för jul- och presentpysslet.

• Hur gör ni med julbordet? Försök dela upp så gott det går bland dem ni ska fira med. Återigen: delegera! Lista upp det som du ska handla. Om du tex ska ha knäcke och färdiggjord rödkål kan du handla det redan nu då det har lång hållbarhet. Om ni är begåvade med stor frys kan man med fördel göra julbaken nu och frysa in.
Att handla mat på nätet och få hemskickat är ju som gjort för julfirandet. Gör din lista i lugn och ro, sätt dig och beställ mat och bestäm hemleverans när det passar ert schema. Extra bra om ni inte firar hemma utan kan beställa dit ni ska ju!

• Hur är det med inslagningspapper, snören, tejp, lack och adresslappar?

• Gör du egna julkort, köper färdiga eller beställer fotografier av familjen? Oavsett så är det bra att börja planera och framförallt se över adresser till dem som ska få. Köp julfrimärken.

Okej – andas! När man läser listan så här är det lätt att säga; vi drar till Kanarieöarna och struntar i julen i år. Se listan som nåt att plocka av, det som passar dig och din familj.

Titta in nästa vecka för mer julplanering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.