Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 februari, 2017

Semmelkrans! Ja, en krans av semlor. Perfekt till fettisdagen för extra mycket gott!

Semlor är gott och då borde ju en semmelkrans var extra gott då det liksom blir extra mycket av allt då. Ja, nu tänkte jag ju inte smälla i mig en hel semmelkrans själv men det är ju alltid härligt när det är lite mer. Ja galore helt enkelt! Mitt nya ledord, ha ha ha!

semmelkrans

Semmelkrans recept

Ingredienser, till 24-30 bullar beroende på hur stora man vill ha dem
25 g jäst för söta degar
250 g kallt vatten
250 g kall mjölk
200 g smör, rumstempererat
100 g strösocker
6 g salt
1 kg vetemjöl
1 msk kardemummakärnor

Tillbehör/till servering
Mandelmassa
Vispad grädde

Gör så här: Då det är ingredienser som ska vägas, så börja med att mäta upp alla ingredienser och lägg i olika skålar.
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en hushållsmaskin. I med alla ingredienser och arbeta degen i minst 10 minuter. För hand eller på låg nivå i hushållsmaskinen. Degen ska vara fuktig.
Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i två timmar.

Ta ut degen på ett lätt mjölat bord och knåda ihop lite snabbt och försiktigt. Dela till så många och så stora semlor du vill ha. En krans behöver 6 delar.

Lägg bullarna på bakplåtspapper, se bild nedan. Viktigt att de har lite luft mellan sig för att svälla och forma kransen sen i jäsningen. Ställ in plåtarna i den kalla ugnen tillsammans med en skål med hett vatten. Låt jäsa ytterligare en timma.

Ta ut plåtarna med bullarna och värm ungnen till 225°. Vispa till ägg och några droppar vatten och pensla bullarna. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 10 minuter. De ska få fin gyllene färg.

Låt svalna på galler under kökshandduk.

Skär försiktigt av hattarna på kransens bullar. Gröp ur lite av innehållet på bullarna. Blanda inkromet i en bunke med mandelmassa och lite mjölk så mandelmassan blir lite mjuk och krämig. Lägg tillbaka på semlorna. Toppa med vispad grädde, locken och avsluta med att pudra över lite florsocker med tät sil.

semmelkrans

Nu är jag en av dem som älskar att äta min semla som hetvägg, dvs med varm mjölk, men det blir ju lite svår med denna. Eller ja, om man bryter loss sin del, vilket man ju ska, så går den ju att äta precis som man vill.

semmelkrans

Undrar hur många semlor det blir i år? Eller hur många semmelkransar jag mumsar i år…

semmelkrans

Det lilla florsockerstäcket kan man ju inte vara utan eller hur? Och jag har så fina barndomsminnet med just semlor och florsockret. Vi är 4 syskon och när pappa kom hem med köpesummor från stan stod vi 4 redo som gamar. Fort öppna locket på kartongen, slicka på sitt pekfinger och rista sin initial på den semlan ville ha. Tjing pax! Tufft lev alltså, ha ha ha!

Vill du ha mer förslag på semlor? Vad sägs om chokladsemlor med Nutella?

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.