Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 maj, 2017

3 recept på kakdeg att äta utan att baka – Jo, det är okej!

Ibland vill man ha kakdeg att äta bara för att liksom få mumsa lite innan härligheten ska in i ugnen. Men vänta nu! Du kan ju göra kakdeg att äta och skippa hela ugns-biten helt och hållet.

Allt går ju att äta så länge det är gott och är kakdeg utan ägg, bakpulver och jäst. Det är just dessa ingredienser som behöver ugnen för att bli ätbara. men annars är det väl fritt fram att experimentera. “Kucklimuck” som sonen kallar det när han blandar honung, soja, currypulver, tuttifrutti-strössel, vaniljsocker och allt annat som kommer i hans väg. Sällan blir det gott men han har kul…

Ska vi då ta och titta på några ätbara kakdegar som är bekräftat goda?

ätbar_kakdeg_recept

3 recept på kakdeg att äta

MÖRDEG

Vi börjar med en klassisk kaka – mördegskakan. Hur många gånger har jag inte stått där i köket och hindrat både mig och barnen från att äta upp degen innan gräddningen. Nu släpper vi allt och mumsar upp det

ätbar kakdeg

Ingredienser
250 g rumsvarmt smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg.
Gör små bollar, skopa upp i mindre portionsskålar eller ät rätt ur bunken. Men ska det bli former eller serveras i skålar läggs det med fördel i kylen under plast att vila i kylen i 30 minuter.

 

COOKIE DOUGH

Kanske det ultimata kakreceptet just för kakdeg att äta. En kakdeg som kan användas i mycket. Klicka ner i glass och du får i ett vips cookie dough icecream. Gör små bollar och doppa i smält choklad och små goda praliner/tryfflar är gjorda. Eller som sagt; bara ät som den är.

kakdeg att ätakakdeg att äta

Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
1/4 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 fyllning (hackad choklad, nötter)

Gör så här: Häll i smör, socker, farinsocker, vaniljsocker i en bunke och vispa med elvisp. Blanda sedan i mjölk och mjöl med slev.
Hacka din fyllning, nötter och/eller choklad och bland i. (jag hade jordnötter för jag ville ha något salt till allt det söta)
Gör små bollar, skopa upp i mindre portionsskålar eller ät rätt ur bunken. Men ska det bli former eller serveras i skålar läggs det med fördel i kylen under plast att vila i kylen i 30 minuter.

 

CHOKLADBOLLAR 

Okej, det är ju inte en kakdeg men nästan. Det är ju en vansinnigt god smet och att få äta direkt ur bunken är ju det vi alla egentligen vill va?

kakdeg att äta

Ingredienser
100 g smör, rumsvarmt
2 msk kakao
4 msk socker
3,5 dl havregryn
1 msk kallt kaffe

Gör så här: Blanda smör, kakao, socker, havregryn och kaffe i en bunke till en stor deg.
Gör små bollar, skopa upp i mindre portionsskålar eller ät rätt ur bunken. Men ska det bli former eller serveras i skålar läggs det med fördel i kylen under plast att vila i kylen i 30 minuter.

Tre godisar i en skål. Så smarrigt att mumsa med liten sked.

Det intressanta var när jag gjorde detta och visste att jag skulle få äta av degarna, att jag inte behövde vänta på gräddningstiden, ändå åt av slevar och skålar. Kanske att det ändå är godast direkt från bunken…?

SparaSpara

Comments (8)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.