Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 maj, 2017

Grilltrender 2017

Tidigare i våras presenterade ICA sin Grillrapport med grilltrender 2017. Nu när grillsäsongen faktiskt har startat (55% av oss har tydligen redan tänt grillen) tycker jag det känns rätt läge att just titta på grilltrender.

Grilltender 2017 med ICAs Grillrapport

I fantastiskt vårväder och med underbara gripdofter i luften visade ICA upp sina grillnyheter.

ICA tar tillsammans med Sifo fram en undersökning varje år som får ligga till grund för deras rapport. Tidigare rapporter kan läsas här: 2015, 2016,

Grillrapportens tema för 2017 är Tillsammans. Att ses över en grill upplevs som ett perfekt sätt att ses och umgås. Ett bra tillfälle att samtala. Kanske inte riktigt är en trend men något som visar att vi söker oss till till varann och närhet.

Närhet och då kanske främst närodlat, närproducerat ligger också helt klart högt. 45% uppger att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött till grillen. Av de som väljer svenskt kött säger 67% att det är för att stötta svenska lantbukare.

På Rosendal är det väl så närodlat som det bara går. Önskar jag kunde handla mer direkt från odlare.

Detta med Grilla Tillsammans har fler positiva effekter. Rent hälsomässigt ger det stora positiva egenskaper för kroppen. att grilla kan vara en välbehövlig paus. Att grilla går inte att skynda. Och att då samlas och samtala skapar gemenskap. Kanske att det är den gamla lägerelden som återuppstår?

Trenden med grönare alternativ, vegetariska fortsätter. Hela 57% vill grilla mer grönsaker och 27% vill grilla mindre mängd kött.

Mängder av nya spännande alternativ presenterades; Ostbiffar, Vego-chorizos, halloumiburgare mm.

Det var mycket prat om Tillsammans och om hur vi vill umgås runt grillen, vill grilla jämnt och gärna mer grönt så vill jag koka ner det i detta: VÅGA BRYTA TRADITIONEN. Gillar du något så grilla det. Måste inte vara biff-bea utan just testa grilla avokado, morötter, blomkål, vegetariska alternativ eller varför inte jordgubbar?

Detta var som sagt för flera veckor sedan men det var verkligen härlig somrig stämning. När jag ser bilderna nu vill jag ha sådan här vild ängsbukett nu. Åh, sommar kom nu!!!

Holy Smoke vad härligt

Kanske den nyhet som jag blev gladast över var samarbetet mellan ICA och Sveriges bästa grillrestaurang Holy Smoke BBQ. Är ni västra Skåne i sommar så ser ni till att göra ett besök dit. En av de bästa matupplevelserna jag haft.

Jag hann prata med grundaren Johan Fritzell från Holy Smoke och det är så häftigt att höra hans historia om hur han liksom “bara blev med krog”. Beviset på att passion lönar sig. Och jag blev så rörd över att han hade läst mitt inlägg och tackade så mycket för den fina recensionen. Wow, att han kom ihåg det – det var ju 2 år sedan!

Inne i växthuset och i solen var det sommar. Skuggan var det fortfarande vinter.

Hamburgare Sliders – ja se där ett nytt ord jag lärt mig. Det är små mini-burgare som kan vara som förrätt eller tilltugg. Finns både burgare och bröd i mini-size. Hur gulligt???

grilltrender 2017

Grilla grönsaker i folie

Grilla grönsaker kommer vi alltså bara mer och mer av. Att just lägga det, ja vad som helst, ska grillas i folie ger superbra resultat. Små körsbärstomater, knopplök med lite honung, salt, peppar och olivolja tex.

Vackra Rosendal.

Grillat är gott. Och Tillsammans var ju ledordet så jag samtalade allt jag kunde med mina bordsgrannar trots att jag inte kände en kotte på eventet.

Provsmakningen avslutades med något helt ogrillat (!) – gräddtårta med fläder, jordgubbar och vit choklad. Släng in en lite sillbit i början så hade detta varit en perfekt meny till midsommar.

Sedan tackade jag för sommarbesöket och åkte tillbaka till kontorsstolen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.