Följ mig:
Midsommar Min dag

Midsommaren 2017 – ömsom sol, ömson regn & massa härligheter

24 juni, 2017

Glad Midsommar! Nu är det midsommardagens kväll och vi är hemma igen efter två dagar i Skåne hos kära vänner och ett väldigt härligt midsommarfirande. Väldigt klassiskt måste jag säga – alla de vanliga ingredienserna samt det vanlig vädret med både sol och regn. Men regnet kom när dansen kring midsommarstången var klar och vi var hemma igen så det var helt okej.

En bilfärd från Stokholm till Skåne tar sin lilla tid men att landa till fantastisk solnedgång över åkrarna, nyskördar och nykokt sparris och en sval gin-tonic-fläder gjorde att det var värt det tusen gånger om.

Från granngården längs ner för vägen finns en sparrisodlare. Har aldrig ätit så god sparris. Nykokt, smält smör och flingsalt.

Det som inte går att visa här är näktergalen som sjöng långt in i natten som enda ljud.

Gin&Tonic med flädersaft. Glöm aldrig det!

Nästa morgon var det midsommarafton och huset blev fyllt med fler midsommarfirare. Mina kära vänner från reklamskolan med respektive och massa barn. Från att vi var fyra har vi nu alltså blivit 18 pers.

Första uppdraget för dagen var att handla jordgubbar. Även det i granngården.

Våra vänner har blivit kattföräldrar. Det barnen (och vuxna också så klart) var helt överförtjusta över var de små, ulliga, gulliga kattungarna som bodde i huset.

Allt är så sött med kattungar. Går liksom inte att vara sur när man får leka med dessa sötisar.

Sedan dax att bygga upp lunch och sillbord.

Långbord ute i trädgården…

… och långbord inne med maten.

Innehöll allt man kan önska för en midsommarafton. Vi hade planerat en knytis i några veckor och det blev så bra.

Solen var med oss under hela förmiddagen och lunchen. Tack för det!

Till skönsång, snapsvisor åts det. Och varje gång är det samma fråga – varför äter vi inte mer sill? Det är ju så förbenat gott. Och då ska jag tillägga att jag ändå nog äter mer sill till vardags än de flesta. Mer sill i år alltså!

Avsluta lunchen och göra sig redo för kransbindning och gå till stranden med midsommarstång.

Mina tre hjärtan.

Promenad ute på ängarna i jakt på blommor till kransar.

  

Det blev galet tajt om tid så kransarna fick göras i all hast. Men krans blev det! Så koncentrerad!

  

Ger mig godkänt i alla fall. Och dottern likaså vilket var viktigast.

Medan jag band krans badades det. Det började mulna på och molnen såg läskigt mörka ut men varmt i luften.

Grönt är skönt!

Midsommarglad Helena. Klänningen jag köpte förra veckan i Nääs. Visste att den skulle komma till användning snart.

Sedan dax att löva midsommarstången. Märktes att detta var ett firande med anor för det var bra rutin på allt.

  

Dansen var över och det var dags att vända tillbaka till huset. Nu var det tid för rond två i midsommarfirandet.

Eftermiddagsfirande. Marängtårta med flädergrädde, stratciatella-glass, lemon curd och jordgubbar.

Marängsuisse-tårta för barn.

Sen kom då regnet. Och det regnade å regnade. När vi åkte idag vid 13-tiden regnade det fortfarande.

Men det går ju ypperligt att grilla bara man har lite tak.

Vi satt ute och åt under taket med det samttrande regnet. Luften var riktigt varm och skön trots allt. Fick peta på tälttaket då och då för att ta bort stora sjöar av regnvatten.

Tillslut blev det för rått, vått och kallt så vi flyttade in. Några barn hade somnat medan andra var tappra och höll i.

Ljuva sommarnatt.

Jordgubbar med vispgrädde. Inga krusiduller, helt perfekt.

Samtal långt in på natten tills jag inte kunde hålla ögonen öppna längre.

Tack kära vänner för en oförglömlig midsommarafton. Bäst på alla sätt <3

18 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Anja 25 juni, 2017 at 13:15

    Vilken perfekt o ljuvlig midsommar!! Så vackra bilder. Hur gjorde ni flädergrädden?

    • Svara Helena Lyth 4 juli, 2017 at 09:56

      Hej! Tack. Droppade i koncentrerad flädersaft, lite i taget. Blev väldigt gott!!!

      Kram!

    Lämna en kommentar

    Close