Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 juni, 2017

Fiskars sax – en ikon i alla år, i alla rum

Fiskars sax – en ikon i alla år, i alla rum är ett annonssamarbete med Fiskars

Om du dragit ut en kökslåda någon gång så gissar jag, ja nästan kan sätta en stor peng på att du har mött denna syn:

En orange sax har legat där. Med hela 1 miljard (!) sålda saxar kan man ju bara gissa hur många lådor det finns med saxen i. Allt från lilla köket på sommartorpet till utställningsmontrar på Modern Museum of Modern Art i New York faktiskt.

När jag fick frågan om ett samarbete så kom jag på mig mig själv med att just inse hur detta lilla orangea hemmaverktyg alltid funnits där men jag aldrig riktigt gett den några tankar. Förutom just de gånger jag inte hittar den…

Hemma i barndomshemmet hade vi två saxar; en stor sax i metall och en orange Fiskarssax. Det är verkligen något jag minns det där – skillnaden mellan saxarna. Inte bara i utseendet vilket jag då som barn inte la stor vikt vid utan just hur det var ett nedköp att bli med den där metallsaxen när det skulle pysslas eller fixas hemma. Kanske att det var familjen som skulle göra något eller att kompisar var över och vi skulle pyssla. Att bli den som fick den där otympliga, kalla metallsaxen innebar alltid sämre resultat. Jag var då helt omedveten om den revolution saxen gjorde när den kom men detta var ju precis så här alla tänkte. En ergonomisk sax tog över världen med det första plasthandtaget och de där klumpiga metallsaxarna gömdes och glömdes i lådorna.

Känner du igen dig? Inte konstigt då saxen funnits med sedan 1967 och alltså fyller 50 år i år.

Fiskars sax – bara en sax?

Det jag tänkt på är just att den orangea saxen inte bara är en sax för mig. Det är mitt universalverktyg och används till allt. Klippa till prinskorvens ändar vid jul, agera mejsel till små skruvar med saxspetsen, snitta vackra blommor till buketter, klippa till luggen i all hast när det inte fanns tid hos frisören, klippa presentpapper på födelsedagar och pyssla så klart. Wow, känner mig som nån sorts MacGyver blandat med Wonder Woman, ha ha ha!

Bra grejer har en tendens att få fötter och hamna överallt. Nu på sommaren så får saxen även vara med utomhus. Min lilla kryddträdgård frodas (hurra!) och färska örter klipps till titt som tätt. Gud nåde den som glömmer saxen där ute för den lär ju behövas i köket, arbetsrummet eller vardagsrummet nån stund senare.

fiskars sax

Fräsch 50 åring!

Jag som har pyssel och eget skapande som en del av mitt jobb använder sax varje dag som arbetsverktyg.

Hoppas jag är lika vass, ärtig och ergonomisk när jag fyller 50. Grattis!

 

Fiskars sax – en ikon i alla år, i alla rum är ett annonssamarbete med Fiskars

Kommentar

  • Jag har en Fiskarssax som jag fick på 1970-talet och Olof Bäckström, som designat den ursprungliga saxen, har graverat mitt namn på. Han tyckte jag skulle ha en ordentlig sax? Det är fördelen med att bo i en liten stad, hans fru jobbade på samma ställe som min mamma. Saxen bevarar jag ömt och den använder jag inte. Men jag har flera andra Fiskarssaxar, med orange handtag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.