Följ mig:
Bakning & Godis Pysselbaka & -laga Sommarpyssel

Friterade fläderblommor – somrig, blommig efterrätt

2 juli, 2017

Friterade fläderblommor – somrig, blommig efterrätt är ett inlägg i samarbete med Wilfa

Flädern står nu i full blom och varför  inte passa på att testa något nytt – friterade fläderblommor. Blir till en riktigt somrig och blommig efterrätt.

Friterade fläderblommor

De friterade fläderblommorna blir som goda, frasiga kakor och supergod att ha till glass och bär. För att addera flädern marinerade jag jordgubbar i koncentrerad flädersaft. Det gjorde susen på många sätt.

Jag och sonen tog en promenad och det kändes som vi var på jakt. Smyga runt i grannskapet och försöka norpa åt oss några vackra fläderblommor. Säg inget till grannarna…

Friterade fläderblommor

Ingredienser tempurasmet
1 dl maizenamjöl
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl kallt soda-/mineralvatten

Rapsolja till fritering

Fläderblommor i klasar

Serveringsförslag: florsocker, glass, bär

Gör så här: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Häll i sodavatten i omgångar och vispa till en jämn smet.

Häll i rapsolja i fritösen och värm till 180°. Doppa fläderblomsklasar i tempurasmeten och lägg försiktigt i fritösen. Se till att hela blomklasen hamnar under oljan och friteras jämnt. När smeten friterats frasig och klasarna fått fin gyllene färg tas de upp och läggs på hushållspapper. Pudra över florsocker över klasarna. Servera gärna genast.

Friterade fläderblommor

Så läckert och kul att se klasarna fluffa upp i fritösen. Från vacker blomma blir det ett smarrigt, krispigt bakverk.

Friterade fläderblommor

Klasarna ser ut som fluffiga träd där stjälkarna blir som sköra stammar och grenar. Med florsocker på blir hela fläderblomman som en smarrig, frasig kaka.

Friterade fläderblommor

Detta är ett bra exempel på att allt kan friteras. Jag testade i bara farten att fritera några jordgubbar. Blev som små jordgubbspajer.

Friterade fläderblommor   

Och att marinera jordgubbar i flädersaft var verkligen en hit. Så galet mycket sommar i både smak och doft. Detta ska det bli mer av.

Friterade fläderblommor

Sugen på flera somriga bakverk?

1. Små marängbottnar till pavlova-bakelser 
2. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
3. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde

Friterade fläderblommor – somrig, blommig efterrätt är ett inlägg i samarbete med Wilfa

12 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Hanna 2 juli, 2017 at 11:03

    Vilken fin och somrig dessert!

    • Svara Helena Lyth 4 juli, 2017 at 09:50

      Tack! Ja, det var mycket sommar i denna. Och med flädersaft på jordgubbarna blev det perfekt!

      Kram!

  • Svara Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom! 2 juli, 2017 at 19:33

    Så gott det såg ut

    • Svara Helena Lyth 4 juli, 2017 at 09:49

      Tack snälla! Det blev riktigt gott och härligt.

      Kram!

    Lämna en kommentar