Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 september, 2017

En helg i Bergslagen och Loka brunn

Den obeskrivliga lyxen att få ta en helg med familjen och checka ut från det vanliga livet och checka in i ledighet är fantastisk.

Efter en arbetsvecka med vab av son med vattkoppor, vab med dotter som stukat foten, kraschad hårddisk som höll mig sömnlös i två nätter, slutfasen av renoveringen av Snickeriet och ett normalt högt arbetsläge gör ju så klart att en helg utan scheman, måsten, disk och ansvar kom som världens bästa present.

Direkt efter skola, förskola och jobb i fredags tog vi oss väster ut till Bergslagen. Hade aldrig tidigare varit där och visste inte vad jag hade att vänta för natur. Hade aldrig trott att jag skulle blivit så överrumplad av skönheten med de spegelblanka sjöarna, de dimhöljda kullarna och den mossklädda skogen.

Vårt mål var Loka Brunn och Hällefors där maken jobbar. Det var en nytta-med-nöje-helg alltså.

Det nåt visst med dessa kurorter. Inte för att jag har så mycket erfarenhet alls men det är så uträknat att här ska man vila, tänka, komma ner i varv och gärna få bättre hälsa. Samtidigt som vi var där var det ett stort gäng som skulle ha en helgkurs (om man kan säga så) helt utan att prata. Gissa om det kändes konstigt att komma in i en frukostsal med tre frukosttokiga barn och det sitter hundratals människor där – helt knäpptysta!

Tyst och stilla. Kanske jag skulle behöva ibland, ha ha ha!

Bättre hälsa var dock inget jag tänkte på när jag frossade i den stora frukostbuffén.

Sedan var det en tur till Hällefors och på vägen tvingade jag bilen att stanna. Måste bara få ta bilder på de helt perfekta spegelblanka sjöarna.

För om det är nåt detta område har är det sjöar. Och vatten i marken överlag. Det är som om marken springer läck lite här och var. Och så då denna fantastiska dimma som även gör luften fuktig.

Nästa dag, söndag, stannade vi på Loka Brunn. Detta är ett stort område bestående av en massa hus byggda i lite olika stilar. Nu mer är det hotellrum, konferenser, festlokaler och vandrarhem i dem men förr var detta då kurort. Det skulle drickas hela 6 liter vatten om dagen för att uppnå den bästa hälsan.

I ett rum, Lokasalongen, bredvid det fina söta kapellet (som firade bröllop när vi var där) finns idag en brunn. Ett rum så stilla och fridfullt så om man var lite stirrig och stressad innan kommer man ut härifrån lugn som en ko.

Vattnet var liksom lite runt i smaken. Fett på nåt sätt. Inte att det smakade fett utan att vattnet kändes mer. Barnen älskade att fånga vattnet i den häftiga brunnen. Allt omringat i detta stilla rum med naturljud i högtalarna.

Som sagt, det är vatten och fukt överallt här. Ett kärr bakom huset med källan lockade ut med spång.

Med all fukt så mår nog alla blommor bra.

Loka-området ligger mellan två sjöar – Norra Loken och Södra Loken.

Men trots allt välgörande källvatten så var nog ändå turen i skogen det mest imponerande och energigivande. Vackrare trollskog får man leta efter!

Om vi kommer tillbaka blir det gummistövlar för – återigen – det var så fuktigt.

Kunde gått i denna skog i timmar men det gick ju icke för nu var det spa-tid!

Och för att kompensera var det sedan dags för afternoon-tea. Ja, det gäller ju att försöka hålla ett så balanserat liv som möjligt…

Gått om nöjen för alla. Vi premiärspelade Yatzy med barnen. Oväntat bra gick det. Tålamodet höll nästan hela vägen. Kanske hjälpte att de fick mumsa tårta och kakor samtidigt…

Ett både utvilat och utarbetat gäng åkte sedan hem igen. Många intryck och upplevelser för de små.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.