Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 oktober, 2017

Julig weekend i Köpenhamn bokad. Detta ska jag göra

En tradition jag å maken haft i en herrans massa år är att vi tagit en liten resa i december till en annan stad för komma i julstämning, starta den mest spännande månaden på året.

Förra året hade vi en helt fantastisk julig helg i Edinburgh och dit vill jag tillbaka men inte redan i år. Året innan det vara det Berlin. Det blir en klassiker i år och kärt återbesök till Köpenhamn.

De flesta decemberresor vi tagit har just varit till Köpenhamn av flera anledningar – en favoritstad på massa sätt; Köpenhamn är en fantastisk julstad då hela staden pyntas så fint, vi båda älskar dansk julmat och så är det en resa som inte är för långt bort. Och en annan anledning till att det blev Köpenhamn i år är att vi önskade en resa för hela familjen. Som sagt lagom lång resa för de små och Tivoli i december är ju perfekt för både stora och små barn.

Och för att maxa och veta att resan kommer fyllas med det vi önskar och hoppas så är några saker redan bestämda och bokade.

Tivoli i december

Tivoli är helt magiskt i december. Dekorerat som en sagovärld och det är inte svårt att låta timmarna försvinna här. Åk livsfarliga berg-och-dalbanor, ro lugna båtar på den lilla sjön, köp vackert julpynt på julmarknaden, smutta på varm glögg eller gå på någon av alla restaurangerna.

Restaurangtips i Köpenhamn

Som sagt, maten lockar jättemycket. Under december är det julluncher, julefrokost på danska, som gäller. Som det svenska julbordet fast inte med gående smörgåsbord utan serverat rätt för rätt på tallrik som smørrebrød.

Det finns en massa riktigt bra restauranger inne på Tivoli och en favorit är Grøften. Vi önskar äta julefrokost med smørrebrød och det är något Grøften kan. Sedan är det ett perfekt ställe för barn. Målarbok och pennor åker fram så fort vi kommer till bordet. Och det bästa av allt: alla barn får en keps som det står Mor och far sitter i Grøften på…

Annars är snygga Nimb något man bör uppleva på Tivoli. Snyggt och ljuvligt. En trappa upp finns en fantastisk sal med gigantisk öppenbrasa med stora soffor att sjunka ner i med en varm kopp eller svalt glas.

En favoritrestaurang och riktig klassiker är Peder Oxe som ligger på Gråbrødretorv. Vet inte hur många gånger jag besökt restaurangen, svårt att hålla mig borta. Salladsbuffén med världens godaste dressing är ett måste, alltid beställa husets vin för man få det på helflaska och den är graderad så man betalar för hur mycket man druckit och sedan de roliga lysknapparna – som på flygplan trycker man på knapp för att få kontakt med personalen. Bildkälla

Andra smørrebrødställen jag varit på och kan rekommendera är Slottskällaren hos Gitte Kik, Café Gamle Torv (mitt besök där), Restaurant Schønnemann, Petersens Familiehave (mitt besök där).

Att göra i Köpenhamn i december

Det är många julmarknader runt om i stan och det är bara att ta för sig när man möter en. När du går längs Ströget finns flera marknader på torgen du möter.

Inte alla stånd som är fyllda med julting men de kan kanske bli till julklappar? Glögg och pepparnötter säljs i gatustånd. Den danska glöggen är inte lika söt som den traditionella svenska. Lite mer vin chaud och gluhwein. Och pepparnötterna är inte heller lika söta som pepparkakor.

Skridskor på Kongens nytorv är som taget från ett härligt julkort. Hyra skridskor, skrinna i takt till musiken och känna julstämningen ta över.

Gå långsamt i Nyhavn och julmarknaden där, värm händerna över eldfaten, stanna till och ät en rød pølse i ett gatukök, sätt dig på en hamnbar med en dansk öl. Ja, det kanske inte behövs mer än så?

Danska souvenirer enligt mig

Gillar du också sill till jul? Då är det det du ska fylla din shoppingväska med i Danmark. Currysill, Kryddsill, Christiansö-sill, mfl är värda hela resan bara de. Nu ska det bunkras! Bildkälla

Och julklappar är ju också något man ska shoppa på en julresa. Legobutiken för barn, Illums för vuxna är bra snabba stopp för den som inte hinner ta stora vändan. Får göra ett mer utförligt inlägg om bara shopping i Köpenhamn…

Royal Copenhagen

Då vi reser med barnen, har inte jättemånga timmar att slösa med, så blir kanske cityshoppingen det som får stryka på foten. Annars är det något jag verkligen älskar och helst gör – att gå gata upp och gata ner i städerna jag besöker och trilla in i butiker här och var. Men, ett ställe jag måste till och som kanske inte riktigt är en butik är Royal Copenhagens hus på Ströget. Varje år visas utställning med bordsdukningar skapade av kända danskar som tolkar Royal Copenhagens porslin. Alltid så vackert, häftigt och inspirerande.

Och så har jag lovat mig själv att varje gång jag är i Danmark kan jag köpa en assiett i serien Musselmalet. De är rätt dyra så en per år kan ju funka. Har 6 stycken hittills…

Boende i Köpenhamn

Vi är 5 i familjen varav 3 är under 9 år så något coolt boutique- och designhotell är inte riktigt på tapeten. Hade vi rest utan barn hade jag gärna bott på SP34 där jag bodde förra sommaren.

Eller varför inte Hotel Sanders som öppnar nu i november. Har bott på så otroligt många olika hotell i Köpenhamn. Kanske ska göra en sammanställning och göra inlägg av? Vänner har bokat Airbnb och varit supernöjda. Kanske nästa gång. Nu blev det familjerum på Scandic.

Vill du komma i dansk feststämning så klickar du här och lyssnar. Jag bara älskar denna skiva!!! Underbar titlar så som Nu skall vi ut å slå Sören, Var har du varit i natt?, Vem skall nu betala?, Var är min fru?, Kommer det inte snart en Tuborg till mig.

Med denna resa kanske jag fyller hela min julkvot? Det behövs kanske inte så mycket mer? Längtar väldigt mycket och detta är julklappen vi ger till varann. Så tomten kommer tidigt i år…

Comments (6)

  • ÅHHHH vad mysigt! Jag va i Köpenhamn första gången på sommaren 2015 och blev SÅLD på den stan, ALLT är helt jäkla wonderful och jag älskade att hyra cykel för de har SÅ bra cykelbanor mot Sverige:) Du jag upplyser dig btw att dina follow buttons uppe i högra hörnet inte länkar nånstans, de verkar har error bara så du vet:)

    Ha det härligt i Copenhagen:)

    LOVE Maria på Inredningsvis

  • Hej!
    Vilken härlig och kreativ blogg du har! Jag tycker att det vore toppen med mer tips om boende i Köpenhamn!
    Tack på förhand och trevlig resa!

    • Hej Maria! Ja, det där med cyklar, det kan de i Danmark 🙂

      Just det, jag har en bugg där. Har inte fått den att funka. Måste be om hjälp av nån kunnig… Tack för påminnelsen! <3

      KRAM

  • Hej Helena!
    Undrar om du skulle kunna tipsa (eller dina vänner) konkreta airbnb objekt som dem var nöjda med?

    Tack på förhand!
    Katarina

    • Halloj! Oj, det är så många år sedan så det boendet tror jag inte ens går att få fram. Jag ska fråga om de kommer ihåg var det låg.

      kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.