Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

31 oktober, 2017

Vad jag tycker om halloween

Happy halloween får man säga idag. Ja, för det är just idag 31/10 som det är All Hallow’s Eve.

Jag började min dag tidigt för att sätta mig i en taxi till Radiohuset och delta i en direktsänd debatt om halloween i P1 Morgon.

 

Nu har verkligen halloween tagit sitt grepp om Sverige och på bara några år så har det blivit en tradition, en högtid att räkna med. Halloween fanns absolut inte när jag var liten, tror jag mötte begreppet första gången -99. Och när något är nytt finns det så klart några som gillar och andra ogillar. Jag fick frågan om att vara med i debatten för reportern från P1 hade hittat mig och verkade tycka att jag gillar halloween och med det representera gilla-sidan. Sant.

Vill först säga att jag förstår dem som ogillar och är för att man ska få tycka olika men jag har en tydlig bild på varför jag gillar halloween.

En välbehövlig möjlighet att samlas

Hösten kan ibland kännas som en enda lång sträcka till jul. När jag var lite fanns det inget höstlov och med det var alla supertrötta och energilösa lagom till jullovet. Alla helgona helgen med en dag ledigt var som ljuset i tunneln. Men det fanns inget runt denna högtid och röda dag att riktigt göra, samlas runt och pynta utan ett trevligt och fint tillfälle att besöka gravar till släktingar. Fint så, men det finns ingen tradition att äta middag, baka, pynta, pyssla tillsammans.

En tradition för oss att skapa

När du firar påsk, jul eller midsommar finns det äldre släktingar som kan komma med kommentarer om att “så gjorde vi minsann inte på min tid” eller “så här har vi alltid gjort i generationer”. Halloween är vår möjlighet att skapa något helt själva. Då den är helt ny så är det vi som är födda på 70-talet som är de första som mötte detta fullt ut i relativt vuxen ålder. Möjligheten att skapa något helt eget är ju helt underbart. Och hör å häpna – en högtid utan sill!!!

Något mörkt mitt i allt det perfekta

Mitt uppdrag här på bloggen och det jag gör i övrigt handlar mycket om att inspirera. Om jag visar upp min smutstvätt som ser exakt likadan ut (kanske större hög faktiskt) som din eller mina kreativa barns stökiga rum så tror jag inte du blir så inspirerad. Samma sak med alla mina kollegor i bloggvärlden. Så med detta blir alla flöden i sociala medier fyllda av vackra bilder, fantastiska bullar, dyra kläder, perfekta blombuketter med mera. Är det då inte härligt att för några dagar vara lite mörk, vara lite skitig och tillåta monster å annat kliva in. Nästan så att folk kan säga OM jag dör, inte NÄR för att vi lever som om vi är odödliga.

Sedan så kan vi ju inte blunda för att det mörka finns i vår värld. Som jag nämner i debatten i programmet så är en av de saker jag älskar med Astrid Lindgrens sagovärld är att det finns ett mörker i berättelserna. Föräldrar som dött, utsatthet, ensamhet och onda krafter. Barn förstår detta och att bara ha rosa skimmer i vardagen går inte. Men hoppet lever och det goda vinner alltid.

Måste inte vara läskig

Är du emot det läskiga kan du plocka russinen ur halloweenkakan. Först så måste man inte klä ut sig till något läskigt utan det viktiga är att du inte är igenkännbar av de andar som i afton kommer leta efter dig om du gjort dem något ont. Därför klär vi ut oss. Sedan har det blivit mycket vampyrer, spöken och annat för att det mörka finns med. Se på vilken amerikans film som helst och googla Heidi Klums halloweenkostymer så ser du att inte bara är läskiga saker de klär ut sig till.

Välj även vackra dekorationer. Välj dekorationspumpor, kvistar med höstlöv, solrosor och levande ljus och det är halloween fast på ett icke-läskigt sätt. Som jag säger ovan, du har möjlighet att skapa din tradition!

En högtid måste inte utplåna en annan

På skärtorsdagen flyger påskkäringarna till blåkulla, barnen klär ut sig till häxor och ber om godis. Sedan är det vacker påsk med en religös högtid. Så ser jag på halloween också. Idag kommer jag gå med mina barn och grannar, utklädda och be om godis av snälla grannar. På lördag, på alla helgons dag kommer vi åka till bortgångna släktingars gravar, tända ljus och sända dem en tanke. Många blandar ihop dessa två olika tillfällen. Läs mer om det HÄR.

Kommersiellt

En av de största anledningarna till att man ogillar halloween är att det är en jätteindustri som drar in pengar och vi förväntas spendera för att köpa saker. Det är väl lite upp till var och en tänker jag. Klart att om du ska ha ett kalas och vill pynta så är det ju utgifter men det hade du ju gjorts oavsett om du dekorerat med blommor eller spindlar.

Jag förordar ju att skapa själv, pyssla dina dekorationer och ofta med sånt du redan har hemma. Och den stora pumpan jag å barnen köpte för att göra lykta av kostade 50 kr på torget. Och ja, dottern har växt så det knakar så hon fick en skelettpyjamas för 150 kr på HM och godis till de monster som knackar på men annars lägger vi inga pengar på denna dag. Då är ju julen tusen resor värre…

Och återigen; Detta blir ett tillfälle för alla att samlas runt när annars hösten är så lång och tom. I skolan, förskolan, arbetsplatser, kompisgäng och i familjer. Vi kan prata om det, planera och ha kul runt. Det är en stor vinst tycker jag.

Comments (3)

  • Väl reflekterad pluslista!
    Jag tackar för härliga pysseltips och annat inspirerande. Det är roligare att följa dig på den här snygga sidan, dessutom med Maria som jag också gillar, nu . Helt klart är att det alltid har varit ett nöje!

    • Hej Charlotte! Vad kul, jag är också helt kär i den och inte ångrat en sekund att ha målat den mörk. Färgen kommer från Alcro och i kulören Skugggrön. Detta var vintern 2015 så jag vet inte om den finns i deras sortiment nu men Alcro borde ha NCS-koden i alla fall. Eller din måleributik.
      Hoppas du känner du fick svar och hittar rätt kulör.

      KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.