Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 november, 2017

Gratinerad vegetarisk burrito med Pulled Oats

Gratinerad vegetarisk burrito med Pulled Oats är ett samarbete med Gold and Green

Som jag skrev tidigare så är jag deltidsvegaterian och en nystartad sådan. Jag är stolt förbi pasta-tomatsås-fasen och vågar mig på nya smaker, produkter och kanske främst att tankebanorna har satt sig.

Som förälder skaffar man sig lätt många dåliga samveten och att ge barnen varierad kost är ett utav dem. Maten ska snabbt på bordet, falla dem i smaken och nånstans där emellan vill man ju ge dem lite kunskap och medvetenhet också om vad de får i sig. Inte det lättaste.

Blev så glad när jag fick möjlighet att testa Pulled Oats från Gold and Green för snabbt insåg jag att här kom en produkt som kan få bort lite av det dåliga samvetet jag nämner ovan. Med en helt vegetarisk, ja vegansk till och med, råvara som smakar riktigt gott och är både enkel att tillaga och flexibel för olika rätter är det ju check på rubbet. Tack säger småbarnsmamman!

En favorit redan hos hela familjen är gratinerade burritos – fyllda tortillarullar under täcke av ugnsgratinerad ost. Sedan tidigare har de också gillat min Viltskav. Den går inte heller av för hackor!!!

Vad är Pulled Oats? Snabbt förklarat är det är ett helt växtbaserat protein. Läs mer utförligt HÄR. Det första jag tänker på är likheten till pulled pork både i namn och utseende. En vara lätt att få in i din vardag, enkelt att byta ut ett animaliskt protein du vanligtvis använder mot Pulled Oats.

Gratinerad vegetarisk burrito med Pulled Oats

Ingredienser 4-5 personer
1 förpackning Pulled Oats, tomat
1 gul lök
rapsolja för stekning
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
1 msk soja
1 tomat
1/2 röd paprika
salt
peppar

4-5 mjuka tortillabröd
2 dl riven ost, tex Gouda, Mozarrella

Till servering
Avokadoröra (se recept nedan)
Mangosalsa (se recept nedan)
Kokta majskolvar i portionsbitar
Gurka skuren i små bitar
Tomat skuren i små bitar
Majs
Nachoschips

Gör så här: Hetta upp en stekpanna och häll i rapsolja. Finhacka en gul lök och stek den mjuk någon minut. Häll i spiskummin, paprikapulver, oregano och pressa i en vitlöksklyfta. Rör om och stek nån minut. Lägg i en förpackning Pulled Oats tomat och blanda. Häll i vatten och soja. Stek på mellanvärme och rör då och då tills röran satt sig och fått stekyta. Smaka av med salt och peppar. Chili för den som vill ha hetta.

Värm upp ugnen till 225°

Skär under stektiden tomat och röd paprika. Häll över röran till ett fat och stek nu tomat och paprika i stekpannan med rapsolja. Grönsakerna ska bara värmas, mjukna och få liten stekyta.

Häll tillbaka röran i stekpannan och rör samman med grönsakerna. Stek ytterligare någon minut. Smaka av.

Lägg upp tortillabröd och fördela den varma röran på bröden. Sprid ut, rakt över “midjan” så det går att rulla ihop med fyllningen i. Lägg rullarna i en ugnsfast form och täck med riven ost.

Ställ i mitten av ugnen på ugnsgaller och gratinera tills osten smält och fått gyllene färg, 15-20 minuter.

Servera med valda tillbehör.

Känner du doften genom skärmen? Så fantastiskt ljuvlig.

Låt barnen vara med. Hacka tomat och paprika är mina barn alltid pigga på. Göra rullar är superkul för små kockar.

Avokadoröra (snäll guacamole)
Gröp ur 2 avokados i en bunke och mosa med gaffel, ska inte bli helt slät. Pressa i 1 vitlöksklyfta, saften från en 1/2 pressad lime och 2 nypor flingsalt.

Mangosalsa-ish
Skär 1/2 mango, 1 avokado och 1/2 röd paprika i tärningar och blanda i en skål. Häll över olivolja, smaka av med flingsalt.

Koriander passar båda dessa men för de som gillar – mina barn har svårt för den karaktäristiska kryddan tyvärr. Har då hackad färsk koriander i en skål vid sidan av för de som önskar.

Majs! Vad är det med barn och majs? Jag personligen är inte så förtjust i lös majs men kokta majskolvar är vansinnigt gott. Så passande också som komplement till burriton.

Det är en fröjd att kunna duka upp ett sådant här bord. Så mycket färger, så många smaker och barnen har ingen aning om hur mycket härliga vitaminer de får i sig av bara farten.

Då var det serverat.

Jag sa inget om att det inte var kött barnen åt. De har ju liksom ingen åsikt om det där än. Smakar det gott så kan det ju kvitta om det är kött eller inte. Trodde att de själva skulle säga något men det mumsades på utan kommentarer. Jo, avokadon i mangosalsan var kanske lite för hård tyckte de, ha ha…

Detta är en typ av måltid som är perfekt när man vill styla lite. Rätten med röran av Pulled Oats är snabbt och enkelt gjord. Sen blir den så där stiligt snygg med de gratinerande tortillarullarna. Med tillbehören och alla grönsaker får man till en proffsig touch.

Det blev en riktig familjemåltid. Burritosrullarna var helt i barnens smak och slank ner utan problem och sedan kunde de själva välja vilka grönsaker de ville ha till. Äldste sonen och dottern är lite modigare med smaker än lillkillen som gick all in på gurka och majs.

Jag lovar, detta är inte fixat av mig! Vi har tittat på Sveriges yngsta mästerkock ihop och där var det betygsättning i finalen. Jag fick 10 av 10 möjliga av dottern. Vad mer kan man begära?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.