Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 november, 2017

Julen har förändrats – nu är det förfest hela december!

En vacker, solig septemberdag var jag bjuden till franska Ambassaden av matbutikskedjan Picard för att ta del av deras jul- och nyårsmeny samt få lyssna på föreläsning av måltidsforskaren Richard Tellström. Så mycket bra saker på en gång att man skulle kunna trott det var julafton!

Som att kliva in i en annan värld.

Vet inte hur du känner för julen, gissar om du läser och följer mig är rätt positivt inställd till högtiden. Då jag skrivit om julen nu i 5 år på olika bloggar kan jag med lite perspektiv se vissa förändringar. Och kanske just sociala medier har gjort sitt till att det hänt något med julfirandet. Främst och det viktigaste förändringen är att vi är många som inte bara längtar till julafton utan snarare är det hela december som vi drömmer om, planerar för och vill fira.

Så skönt att få veta att man inte är helt ensam och off utan detta är bekräftat att så är fallet. Måltidsforskaren Richard Tellström höll en mycket inspirerande och intressant föreläsning om julen ur det sociala perspektivet. Här följer de tydligaste trenderna och hur vår jul tagit en modern vinkel

Julens trender

• December är en förfest
Förr började julen med julafton och firades in i januari med julgransplundring. Nu är det tvärt om – julen startar med första advent och granen åker typ ut på annandagen (inte för mig dock).

• Nya sociala ytor
Ny julfest med champagnemingel mitt på julafton för splittrade bonusfamiljer. Nya familjekonstellationer skapar behov av fester utan historiska familjetraditioner. Firar “lill-jul” med vänner som är som familj eller med de släktingar man inte kan se på själva julafton.

• Litet men läckert
Fler vinterfester före jul med fina smårätter, små juldesserter. Stor utveckling av julkanapéer och julsnittar. Det stora julbordet får konkurrens och russinen ur den härliga julkakan plockas så endast favoriterna får plats.

• Julifiering
Crossover med julsmaker av rätter som aldrig varit julrätter. Har man en favoriträtt så kanske den ska få plats på den bästa dagen på året fast då i en julig kostym.

• Alla firar jul
Julen är en kristen högtid men det är fler som firar julen som en kulturell högtid. Alla kan fira! Länder som inte är kristna har också julfirande.

Till detta fick vi njuta god mat som inspirerade. Maten stod franska kedjan Picard för och hade tolkats av Sebastian Gibrand, tidigare lagkapten i Kocklandslaget. Menyn blev verkligen som Richard Tellström nämnde här ovan – en crossover.

Härligt med Edward Blom som sällskap då hans jullåt från förra året blev bland de mest spelade hemma hos oss förra året.

Kaviar på blinis med massa härliga tillbehör till champagne kanske kan vara alternativ till glöggen?

Det svarta guldet!

Makalös dukning i matsalen. Och min spaning om den blåa julen känns fortfarande rätt.

Vackert att ringa in ljusstakar i olika höjder med olika sorters ris och tåliga blommor som klarar en middag utan vas och vatten.

En buljong hälls på i en skål med hummer och friska, krispiga grönsaker. Så fräscht samtidigt väldigt mustigt. Helt rätt!

Något Picard är världsbäst på är de frusna efterrätterna. Varje jul kommer de med de mest underbara små konstverk.

Vad sägs om detta lilla julhus? Observera de små fotspåren på taknocken fram till skorstenen. Ett glasshus med smak av vanilj och karamell.

Vem kan motstå dessa söta X 2 små chokladkottarna på liten kaka?

När lunch och föreläsningen var öve var ljusen på borden som vackrast. Det är något fantastiskt med ljus med rinnande stearin. Skapas endast med ljus i korsdrag vilket man oftast inte vill ha på en julmiddag… Får ställa ljusen i korsdrag dagen innan och sedan vid dukning ställa fram. Kan man göra så? Klart!

Tack Picard, Richard Tällström, Sebastian Gibrand och franska ambassaden för en härlig och julig måltid och julinspirationen.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.