Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 november, 2017

Så ska jag ta hand om mitt nyslipna golv & gamla träbord

Så ska jag ta hand om mitt nyslipna golv & gamla träbord är ett samarbete med Bona

När golvet slipades för några veckor sedan var det ett smärre projekt. Tömma hela rummet, välja (och våga) pigment och så då leva 5 pers och 2 katter i ett halvt hem under tiden det slipades.

Nu är allt utom mattor tillbakaflyttat och vi alla njuter varje dag av vårt “nya” golv. Barnen glider på det och har dansbana. Vi vuxna har äntligen fått det rum vi hoppats på.

Nu är den pirriga förälskelsen kanske på väg att gå över till en djup och sansad kärlek men som med all kärlek måste den vårdas. Hur vårdar jag då ett nyslipat parkettgolv på bästa sätt? Då kom jag i kontakt med Bona som både har rätt produkter och rätt kunskap.

Måste man våttorka?

Om det inte spillts något som gjort att det skapats en fläck på golvet så behövs det egentligen bara torkas med torr mopp. Det är damm, smulor och små spår av både 3 barn och 2 katter som ska städas bort på enklast sätt och samtidigt vara snällt mot trägolvet. Jag fick prova golvmopp med den ulliga gulliga Microfiberduken som med en kraftig statisk laddning drar till sig och samlar upp damm, päls från katterna och små smulor. Och kanske det viktigaste just nu: skonsam mot mina golv.

Regeln för trägolv: Så lite vatten som möjligt.

Det sista golvsliparen sa till mig när golvet var klart var “och så har du inget vatten på det här nu!” Jag trodde han skojade, “ha ha, nä eller hur?!”, sa jag ironiskt. Klart man måste våttorka golven! Näe sörru, inte på det sätt jag gjort i alla fall!

När jag då fick höra om Bonas spraymopp var det som om allt föll på plats. En mopp med inbyggd spray som doserar rengöringsmedel för just trägolv i rätt mängd på stubben. Så skonsamt mot golvet och så rasande enkelt.

Det enda som jag märkt med det mörka golvet är att små smulor syns bättre på mörkt än ljust golv. Himla bra då med en smart vardagslösning. Så mycket smidigare än att dra fram en sladdbunden ljudlig dammsugare varje dag. Inga förskrämda katter eller barn som tycker jag väsnas.

Ja, Birger – det är dig jag pratar om… Dina små spår tas nu snabbt och enkelt bort!

Nästan så jag inte vill lägga på mattor nu.

Sedan så har jag faktiskt fått med kidsen att testa just för att det är så enkelt. Nu var jag själv en sådan där unge som gillade att städa och på eget bevåg dammade och höll på hemma men jag tycker det är viktigt att få in rutiner på städningen för barnen. Hur mycket jag än älskar dem så är detta “inget hotell med lyxig städservice” som jag hör mig själv säga titt som tätt… Och de är faktiskt duktiga. Kanske att den där gulliga eller roliga sprejmoppen hjälper till och gör det till en ren lek?

Något annat i trä som betyder enormt mycket för mig är vårt köksbord. Ja, du ser det väldans ofta här på bloggen då jag fotografera mycket mot bordsytan (min header till exempel). När jag såg att Bona hade en rengöring för träytor fick jag äntligen svaret på hur jag ska göra med det bordet. Kan låta lite knasigt men jag har faktiskt varit orolig för att rengöra det fel.

Bordet är från Indien, jag köpte det på Blocket, och är ett hemmasnickeri av bästa sort. Tidigare ägaren sa att det använts av en cateringfirma där i Indien för bordet kan fällas ihop. Ena sidan gissar jag har varit en vägbom då den är röd/gul-randig sedan är det bitar med text på som om det är plankbitar från fraktlådor. Hur tar man hand om ett sådant? Vill så gärna behålla den häftiga, råa känslan men vill ju att ett rent bord då vi äter där.

En smidig sprej och sedan torka av. Bakteriereducerande och fettlösande. Var alltså inte svårare än så? Tack!

Så nu står vi rustade för yviga julbak. Lär bli både kreativa pepparkaksbak på bord och mjöliga golv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.