Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 december, 2017

Så gör du garntomtar – klassiskt julpyssel

Så gör du garntomtar är ett inlägg i samarbete med Adlbiris.com

Ja, jul är helt klart högtiden för pyssel. Våra hem ska pyntas och att få dekorera med något man skapat själv ger den där extra känslan. Speciellt i julgranen, eller hur?!

Så gör du garntomtar

Du behöver
Kartongbit ca 11 X 8 cm
Garn till tomten
Garn till fästen (runt hals, midja, arm- och fotleder)
Sax
Filt till luva
Tyglim

Gör så här: Klipp till din kartongbit. Vira garn först på höjden till huvudkropp och ben. Vira ca 40-50 varv. Beroende på vilket garn du har samt hur kraftig du önskar att tomten ska vara.
Stoppa in en bit garn för att fästa ihop i överkant, så att fästet kommer på hjässan.
Vira runt nån cm ner så det blir huvud och hals. Knyt och klipp av ändar.
Vira nu på andra ledden, bredden, till armar. Minska mängden varv till 30-40. Ta försiktigt av och vira fästen vid handlederna.
Trä in armarna under halsfästet och vira garn i midjan. Klipp upp garnet nedtill så det blir fransar. Nu är tomten klar om du önskar ha den med kjol annars delar du på kjolen och fäster i fotlederna så det blir byxor.
Klipp till en tredjedels tårtbit av filt och vira till en luva. Limma först ihop luvan och sedan limma fat på huvudet.

En klassiker är att göra just i grått som i beskrivningen här men det blir så mycket roligare med flera stycken i flera färger.

Min yngsta son på 4 år har lekt med dessa 7 gubbar så luvorna nästan flugit av. (Mamman biter sig i läppen för att inte förstöra leken men mina tomtar…) Bäst tycker han om den vinröda. Han har bra smak killen för det är min favorit också, ha ha!

Som sagt; julen är pysselhögtiden nummer ett och då är det ju toppen med rabatt på pysselmaterial. Gå in på Adlibris.com och uppge koden helena17 i kassan så får du 15% på ALLT PYSSELMATERIAL (dvs inte böcker, spel, leksaker osv). Koden gäller idag 2.a december 2017. Hoppas du hittar något du vill skapa och framförallt får en pysslig december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.