Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 december, 2017

Studiobesök hos Royal Copenhagen & inspirerande juldukningar

Inlägg i samarbete med Royal Copenhagen

Jag älskar julen, dukningar, Köpenhamn och pyssel så under några timmar för någon vecka sedan befann jag mig i himmelriket! På riktigt!

I samband med öppningen av Royal Copenhagens årliga juldukningsevent var vi några bloggare och journalister från Sverige och Norge som fick komma och hälsa på inne i det allra heligaste – porslinsverkstaden som ligger strax utanför Köpenhamn.

Öppningen och premiärvisningen av årets juldukningar i Royal Copenhagens flagship store mitt i stan var på eftermiddagen så vi fick spendera förmiddagen i verkstaden för en rejäl lektion i porslinshistoria, rundvandring i verkstaden, se alla steg och imponeras av det gedigna hantverk och konstnärsskap dessa begåvade kreatörer gör. Och så då avsluta det hela med att vi som grupp också fick prova på att måla en mugg.

Mitt favoritporslin! Royal Copenhagens Blue Fluted Plain. Tallriken i mitten är den jag får köpa en av när jag är i Köpenhamn. Rackarns vackra men ack så kostsamma. Att då köpa en vid varje besök gör det hela hanterbart, så att säga. 5 tallrikar har jag än så länge 🙂

Efter skolbänken fick vi en rejäl rundvandring. Så otroligt mycket härligt att undersöka och inspireras av.

Ja, detta är helt klart inte soppskålen som halas fram varje ärtsoppetorsdag.

Nix pille! Detta är intressant; det ser ut som rosa och turkosa tallrikar men det är glaseringens vätska som gör de vita tallrikarna så men efter bränning är de helt vita. Trolleri!

Mycket intresserad publik.

Man får liksom inte ha en dålig dag på jobbet här. Full skärpa hela tiden!

Den mest exklusiva serien heter Flora Danica och varje del har ett handmålat motiv från växtriket. Allt från vackrast ros till svampar. Det är faktiskt så att beställaren få önska om man så önskar för här finns det fantastiska illustrerade förlagor.

Böcker som är riktiga dyrgripar och förvaras bakom lås och bom.

Inlåsta står också den mest exklusiva delen – en prinsessan på ärten-skål. Tar 8 månader att måla. Det kan jag kalla tålamod!

Svårt att se här men det målade mönstret och detaljerna är makalösa!

Sen var det då dags att pröva själv. Efter att ha sett dem måla såg det ju så lätt ut. Tji fick jag. Skulle säga att jag är rätt vass på pensel och att rita/måla men nja… det var så svårt. Speciellt inne i koppen. Kommer aldrig se på en kopp på samma sätt längre.

Nej, jag kan inte titta upp, jag är koncentrerad!

Tryggt sällskap av Maria Soxbo som imponerade min sin vänsterhand.
Nu ska muggarna brännas och det ska bli mycket spännande att se slutresultatet.

Sedan var det dags för en lunch och det blev på tehuset Perch’s vilket är ett ställe jag velat besök länge men inte kommit till. Gillar du te så är detta stället att besöka.

Sen var det en kort promenad till Royal Copenhagens stora butik på Ströget. Som helt varuhus med bara porslin. Och då en utställning på flera salar med juldukningar.

Varje år, sedan 1963, får danska profiler tolka Royal Copenhagens porslin och skapa sina julbord. I år var det 6 stycken dansare från kungliga baletten som fått äran. Otroligt roligt att se hur 6 personer kan tolka så olika.

Nötknäpparen av Anne Marie Vessel Schlüter

 

Snyggt och modernt av Andreas Kaas

 

Rockigt och barockt av Alban Lendorf

 

Glamouröst av Femke Mølbach Slot

 

Glamourös efterfest av Ida Praetorius

 

Två kulturer möts hos Kristoffer Sakurai

Massa mingel med goda danska julsmaker. Roligt att mingal på en fest där man inte Ver´t vem som är vad. Kanske står och pratar med en dansk superkändis utan att veta om det. Fast Mads Mikkelsen hade jag nog känt igen, ha ha!

Sen var det att åka till till flygplatsen och åka hem igen. Fylld med energi och inspiration. Här ska det dukas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.