Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 december, 2017

Juldukning med lackad servettring som bordsplacering

Då öppnar vi den åttonde kalenderluckan och där finner vi inspiration till juldukning.

Om ni följer mig vet ni att jag älskar att duka bord. Eller ja, jag älskar allt med att ha vänner över, äta en god middag ihop under lång tid och omges av en vacker dukning. Det är väl helheten som är grejen.

Runt jul så är juldukningarna en mycket viktig sak men samtidigt så finns här traditioner, ritualer, ärvda saker och annat som gör att det inte är så lätt att ha helt nya stilar och dukningar. Men vissa saker kan adderas och göra den hederliga gamla “som-vi-alltid-har-haft-dukningen” lite uppdaterad.

Listar här juldukningar från arkivet och så då förra årets dukning som jag sparade lite med att visa till i år. Plåtade då så klart på julafton och att då tipsa om den, dagarna efter jul, skulle vara lite fel tänkte jag.

Förra årets addering till juldukningen var en servettring som också blev en bordsplacering.

Jag älskar att lacka och skulle säga att det är en av mina superkrafter, att få till bra lack. – Kan jag få in lack med ett sigill i dukningen? Det var så min tanke började.

Om jag lackar i hop en ring av papper så får jag ju en lackad servettring. – Kanske skriva namn på den också? Ja men så klart! Så fick det bli.

Gör så här: Skär eller klipp en pappersremsa, A4-lång och 4 cm bred. Mät ut hur stor ringen ska vara och klipp till hälften, där pappret ska mötas både uppe och nere – se bild. Skriv namn på “tungan” som kommer sticka ut. Trä i varann och klistra på ett lackat sigill.

På uppesittarkvällen lackade jag så att nästan svetten också lackade.

Då vi är 19 st blev det en hel del sigill. En till varje familjemedlem och så några just in case… Hade lack i olika färg för att få lite variation. Och för att det är så snyggt!

Lackade på bakplåtspapper som jag efter de de lackade sigillen stelnat lyfte försiktigt. Gjorde min servettring av papper och limmade fast sigillet med limpistol för att lacka på något runt förstod jag skulle bli svårt. Så får man fuska tycker jag!

Juligt, snyggt och enkelt.

Och här är några dukningstips från arkivet

Juldukning med vinteräpple

Juldukning 2015 här hemma. Vi åt bara julmat från havet och förrätten, löjrom med tillbehör, serverades på stort musselskal

Lägg en knipsa julstjärna på tallriken. Så tålig och håller sig så här fräsch upp till ett dygn så du kan duka den 23.e! Knipsa en blomma från julstjärnan och bränn med en tändare i änden så du stoppar “blödningen”. Du bränner igen porerna så den inte rinner samt håller sin vätska inne i stammen.

Hoppas du fick lite inspiration. Det satte igång min hjärna för hur sjuttsingen ska juldukninge 2017 se ut här hemma…

Comments (2)

  • Så fint! Smart att lacka på bakplåtspapper, Julstjärnan är dock giftig så det kanske inte är ultimat att duka på tallriken. Men en i plast kanske blir lika fint 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.