Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 december, 2017

Vår jul med förrätt i trädgården, kalkonmiddag & flourtant

God fortsättning på julen! Hoppas du fick precis den jul du önskat. Hoppas även att du idag får en skön och ledig dag.

Njuter just nu av lugnet här hemma. Allt går i dag lite långsammare och vi tar allt som det kommer. Promenad till sjön med termos och bullar och sedan sillmiddag. Ja, för i går blev det ju ingen sill då vi gjorde en, för oss, ny julmiddag med kalkon och tillbehör.

Börjar från början

Julaftonsmorgon & julfrukost

Jag och äldste sonen är familjens morgonpigga. Så vid 07 trippade vi ner och dukade upp frukost för familjen.

Och så Juloriatoriet på högsta volym som då väcker hela familjen. Det ska ätas frukost medan det fortfarande är mörkt ute.

Med 2 nattgäster satt vi 7 st och njöt av saffransbullar, vörtbröd, julknäcke, julskinka, edamerost, cheddarost och varmchoklad med vispgrädde.

Fyllda strumpor med mycket prassel i!

Denna december har varit mitt livs mest stressiga. Har haft lite för mycket att göra så vissa saker har helt enkelt inte hunnits med – som att baka lussebullar. Tur att det då finns fantastiska bagerier som kan leverera…

Efter frukost började vi smått komma till liv. Ställa allt i ordning för eftermiddagen och alla gäster.

En liten paketutdelning för oss i familjen.

Överlag har vi skurit ner rejält på paket. Jag och maken gav varann en julig weekend i Köpenhamn med barnen i början av december som våra paket till varann. Barnen får både det de behöver och saker de verkligen önskar sig. Men det är verkligen inte mycket.

När barnen har svårt att skriva önskelistor så känns det fel att pressa fram något. Kändes i år som om vi för första gången inte tagit i för mycket och att varje sak uppskattades. Böcker, kläder och några få stora ting i stället för småskvättar, så att säga.

Sedan rycka upp oss, gästerna kommer om en kvart! Ställa i ordning kanske det härligaste: gottabordet!

Barnen stod och räknade gång på gång: ja, det var hela 15 stycke olika godisvarianter!

Så klart chokladkolan – ingen jul utan Sveas kola! Gjordes på uppesittarkvällen. Varför vara ute i god tid…?

Och sedan briljerade maken i köket och fixade den mest fantastiska julkalkonen. Wow, jag säger bara wow. Detta gör vi om!

Vid 14 kom släkten. I år blev vi 17 personer, förra året 19 så jag visste att vi skulle få plats.

Började med glögg, Irish coffee och pepparkakor.

Förrätten i trädgården

Efter Kalle Anka tändes marschaller som en gång till uteplatsen i trädgården. En eldkorg och ett eldfat brann värmande och vackert.

Årets förrätt blev en kopp grönsaksbuljong med “svampketchup” och oststänger av smördeg och riven edamerost.

Att ta sig ut för förrätt blev en sådan succé. Min idé om detta var just att bryta den långa dagen/kvällen det blir. Frisk luft gav ny energi.

Blev så otroligt mysig!

Vi fick ingen vit jul men vi fick en helt sagolik kvällshimmel.

Och sen kom han!

En mör tomte kämpade sig fram och alla barn under 20 fick sig ett paket.

Lillkillen, 4 år, håller hårt i mig men tomten fick sig en rejäl kram sedan.

Poppis gubbe!

In i värmen igen, på med julmusik, bära ner extrabord och ställa i ordning för varmrätten.

Då vår middag skulle vara en engelsk julmiddag så hade jag små järnekar som dekoration. Satten dem i mina Kiwilyktor varvat med värmeljus i samma.

I England har man smällkarameller som man drar i och det smäller då, så klart. Hade tänkt göra egna med små party poppers i men hann inte (det heller). Men det gick ju bra ändå! De fick stå på varje tallrik.

Ja, jösses vad det poppades och smälldes sen. Succé!

Engelsk kalkonmiddag

Roligt hur alla var helt med på att bryta traditionen och inte ha klassiskt julbord. Tror nog vi alla var sugna på något nytt.

Och vad gott det blev!

2 kalkoner (en fylld med bl.a. kastanjer och den andra mer italiensk med citron)  och , 2 sorters stuffing, prinskorv lindad i bacon, rostade potatisar, brysselkål med sidfläsk och valnötter, sås (gravy), tränbärssås, brödsås.

Nästan allt åts upp!!! Jösses – hade aldrig vågat tro att det skulle gå åt så mycket men det hela gick hem från 4 åringen till 82-åringen så att säga.

Det är stunder som dessa man vill bevara i en liten ask de dagar man mår lite sämre.

Att barnen lyckats hålla sig från gottabordet så här långt var ju helt galet egentligen. Vilka stjärnor. Men nu var det fritt fram!

Sen bankade det hårt på altandörren!!! In kom flourtanten!

Jag och min äldsta storebror (jag har tre) hade planerat denna överraskning i veckor! Vi ville göra något överraskande och det här blev minst sagt det.

“Flour” till de vuxna och skumtomtar till barnen. Så otroligt roligt och REJÄLT överraskande.

Sedan var det paketlek med hög ljudvolym, mandelmusslor, bubbel och sedan avslutades det hela med dans kring granen.

Tog barnen en trappa upp och de hade nästan somnat innan de la huvudet på kudden.

Själv sov jag djupt och länge. Längre än på säkert månader. Det är kanske den bästa julklappen.

Ha nu en fin juldag.

 

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.