Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 mars, 2018

IKEA hack: Frosta. Så gjorde jag om en pall till ett spelbord

Vi kämpar med och mot skärmarna här hemma. Tror inte vi är den enda barnfamiljen som använder skärmtid och skärmdagar. Och ja, det är inte helt enkelt för oss vuxna heller att hålla fingrarna borta från den där lockande lysande apparaten.

Samtidigt är jag en riktig nörd när det kommer till brädspel. Hederliga analoga spel med tärning och 1-2-3-steg. Har alltid varit och ska erkänna att jag köper på mig en väldans massa gamla spel på loppisar. Dels är de så vackra men också drömmer jag om de där spelkvällarna med familjen.

När jag fick den otroligt roliga frågan av IKEA att vara med i “Hela Sverige hackar” hade jag just spel och “tillsammans” i bakhuvudet. Ville göra något som uppmanar till lek och socialt umgänge. Mitt yrke kallas numer influencer och då känner jag att mitt uppdrag är att inspirera till det jag brinner för; umgås och skapa. Skärm är bra och viktigt på många sätt men det mänskliga mötet och den sociala förmågan är fortfarande viktigare.

Uppdraget var att hacka, dvs göra om möbler, från IKEA för att visa och inspirera till att ge möbler längre liv. Något jag bestämde mig för på en gång var att jag inte bara ville styla om möbler utan göra helt nya möbler. Visa hur en möbel som varit i ett rum och haft ett specifikt syfte där kan få ett helt annat liv i ett annat rum.

Mitt första val föll på pallen Frosta. Den skulle kunna bli ett litet spelbord. Ett litet bord som kan stå framme, locka till spel när som helst att samlas runt.

Så här blev skissen:

Pallen skulle få två extra sittskivor och med det fyra stycken spel; Fia med knuff, Tre i rad, Schack och Yatzy. Spelpjäser, tärningar mm skulle hänga i små påsar på pallbenen. 4 spel, 4 pallben, 4 påsar.

Först då ta sig till IKEA för att inspireras och se om min idé skulle kunna funka. Och just det; hade då bara veckan innan fått handen i gips. Första domen av läkarna var brutet båtben och gips i 3 månader. Kan ni fatta min ångest då jag just skulle gå in i detta rätt handkrävande jobb!!! Nu var det inte brutet utan bara galet smärtsam smäll min handled råkat ut för. Men gipset skulle vara kvar några veckor till så mitt IKEAhack gjordes ändå med smärta och gips. Tex den batteridrivna skruvdragaren var ju hjälpsam, skruvmejsel gick inte alls!!! Skam den som ger sig!

Källarhallen gjordes om till en stor byggarbetsplats. Lite härligt faktiskt!

Första steget var att måla om pallen. Ville göra ett spelbord som skulle vara rätt neutral, kunna passa i alla barns rum och i olika åldrar så valet av färg blev isigt turkos.

Katten Birger lämnade inte min sida. Han fick lite färg på sig, ha ha!

Då ytterligare två sittskivor skulle bli spelplaner och vara helt jämna spacklade igen hålen på skivornas undersida.

Målade även dem.

För att inte skivorna ska röra på sig utan hålla sig på plats, knipsade jag en bit spikband och skruvade fast i den understa skivan.

Krokar högst upp på benen för påsar med spelpjäser samt tärningar och skolkritor då jag målade YATZY-spelplanen med skoltavelfärg.

Bild från mitt Instagram, stories (du följer väl mig på Instagram? @helenalyth.se heter jag även där) Hittade ett tyg i samma färg som målarfärgen. Glad blev jag!

Spelplanerna gjorde jag i dekorplast. Det är som stora enfärgade klistermärken på rulle där jag stansade ut cirklar och skar ut rutor. Fast YATZY-spelplanen målade jag med skoltavelfärg som sagt. Det är för att man då ska kunna skriva resultaten, sedan sudda och använda igen. (Ha ha ha, nu ser jag några av mina brädspel bakom pallen här i den stökiga bokhyllan.)

Omålade spelpjäser från hobbybutiken fick färg.

Trähjul också från hobbyaffären och schackpjäser jag redan hade hemma fick samma färg som spelbordet.

Bland det roligaste med detta hack var att jag fick använda så många olika moment. Måla, skruva, sy och designa. Liksom hela kostcirkeln, ha ha!

IKEA hack: Frosta

Så, här kommer snygga bilder med före och efter.

Blev verkligen väldigt förtjust i mitt lilla spelbord. Det ska nu ut på turné så det dröjer innan jag får se det igen. Kanske göra mig ett till för barnen undrar var “pallen med spelen” är – de vill spela spelen. Mission accomplished, schack matt!!!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.