Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 mars, 2018

Hur stylar man matbordet när det inte är middag?

Hur stylar man matbordet är ett inlägg i samarbete med Cervera

Som ni vet älskar jag att duka matbord och göra det inbjudande för både gästerna när vi har middagar men även för bara oss i lilla familjen. En god middag blir alltid lite härligare med en vacker dukning. Bordet får bli en bas som sätter stämningen och matchar maten.

Men mellan måltiderna, när bordet inte är dukat för middag – vad står på det då? Har du det tomt eller står det något på det?

Vi har ett bord i köket och ett i vardagsrummet. Det i köket har plats för 4 så där äter vi inte måltider ihop då vi inte alla får plats utan det bordet är för frukost, pyssel, läxor, fika, läsa tidning osv. medan det andra är middagsbordet med plats upp till 12 pers. Dock vill jag gärna att det känns levande även när de inte används till måltider. Något ska få stå där på så det inte blir för tomt.

I de flesta hem är väl en vas med blommor vanligast att ställa där och kanske att någon ljusstake får haka på. Kan bli lite tomt, ängsligt och oplanerat. Tillsammans med Cervera tänkte jag visa lite tips på hur bord kan stylas med när det inte är middagsdukat.

Tänker en styling som är både smidig att vända och med saker som är användningsbrar. Något som kan flyttas när det ska dukas men även kunna vara en del av dukningen med saker som behövs till måltiden.

Allting blir lättare med en bas samt något som går att flytta på så en bricka är helt klart det bästa att börja med. Basen för din styling.

Och vid alla dukningar vill man ju ha fina, färska blommor så en vas är steg två.

Sedan är det lite utifrån vilken storlek bricka och bord är så kan brickan fyllas med ting som förskönar, sätter stämning för säsong och sedan då praktikaliteter. Så vad behöver du vid en middag? Salt, peppar, servetter, flasköppnare? Då kan det finnas med på bricka, i din styling.

En rustik och bohemisk bordsstyling

Älska blandningen! Kermik, glas, olika metaller och stilar. Allt fungerar ihop när det ramas in av en bricka.

Bricka, vas, salt- och pepparkar, rivjärn för saltsten, ljusstake fågel, ljusstake mässing, servetter, ängvas

Hut cool blev inte denna kombination? Klor åt alla håll.

Senaste salttrenden – riv ditt egna på maten.

 

Den lilla bricka till det lilla bordet

Även det lilla bordet kan få en bricka. Redo för måltid samt vara vackert när det är tomt. Lätt att ta undan när det ska dukas upp för måltid.

Bricka, ljusstake, vas, liten skål, servetter, flasköppnare, pepparkvarn 

Mässing och blått! Fungerar alltid!

 

Klassisk bordsstyling till matsalen

Till det stora bordet kan en stor bricka få plats men bäst är att jobba på höjden. Brickan ska ju vara lätt att plocka bort om det ska dukas stort eller vara platsen för saker som kan behövas till middagen men det får inte bli för futtigt på ett stort bord. Att ha höga ljusstakar och blommor hjälper till med att ta plats utan att för mycket av bordet.

Bricka, ljusstakar, vas, träskål, servetthållare, servetter, saltkar, flasköppnare, pepparkvarn

Hoppas detta kan inspirera till att få ett vackert bord även när det inte är middagsdukat.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.