Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 juni, 2018

En mördegstårta som Sveriges flagga

Sugen på att baka en passande tårta till studentmottagningen, nationaldagen och midsommar? Då tror jag nog att denna mördegstårta som en svensk flagga kan passa till alla tillfällen nämnda ovan.

Jag blev så galet förtjust i mördegstårtan jag gjorde till makens födelsedag så jag ville omedelbums göra en till. Kanske en större och just med ett motiv som kan passa till många tillfällen. Ja, en flagga så klart!

Började med att göra en mall på flagga. Satte ihop två A4 för att rita men egentligen behövdes det inte, men bra för processen, ha ha!

Min mått blev: blå kvadrat 10 x 10 cm, blå rektangel 22 x 10 cm, gult kors lodrät 6 x 21 cm, gult kors vågrät 42 x 6 cm. Använde tapetprover som mallpapper för att just få lite kraftigare papper än skrivarpapper, men ta någon kartong eller liknande.

OBS! Kontrollera att måtten så det passar din plåt, annars kan korset delas upp i bitar och pusslas ihop sedan. Skarvarna göms under grädden.

En mördegstårta som Sveriges flagga

Jag gjorde en stoooor flagga så det behövdes nästan 3 satser av mördeg, men det kan du anpassa som du själv vill och önskan om storlek på tårta.

Mördeg, ingredienser
3 dl socker (basrecept 1 dl)
13,5 dl vetemjöl (basrecept 4,5 dl)
750 g rumsvarmt smör (basrecept 250 g)

Fyllning: Lemon curd, vaniljkräm, vispgrädde

Toppings: Förslagsvis frukt, bär, blommor och godis i gula och blå färger. Och så då maränger som penslas med hushållsfärg.

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i det rumsvarma smöret och smula/nyp i hop till en deg, kan göras i två omgångar om det blir mycket på en gång.
Dela upp degen i två och klä in var för sig i plast och låt vila i kylen i 30 minuter.
Måtta, rita och klipp ut din mall till flagga i kraftigt papper.
Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegarna och tryck ut på bakplåtspapper till ca 4 mm tjocklek. Lägg på mallen och nu lappa och laga så att det är deg där det behövs för att skära ut din flagga. 4 kvadrater, 4 rektanglar, två kors. Och får inte hela korset plats på plåten så kan du skära bort den korta vågräta delen och grädda vid sidan av.

Grädda mitt i ugnen först i 6 minuter. Ta ut plåten och lägg på mallen igen för att skära bort den deg som smält ut. Sätt tillbaka i ugnen och grädda ytterligare 10-12 minuter, tills kakan blivit gyllene. Låt svalna helt.

Gör din vaniljkräm (jag hade Dr Oetker), vispa grädde och förbered alla toppings.

Lägg en formad kaka på en bricka eller skärbräda och bred på lemon curd över hela kakan. Spritsa ut vaniljkrämen ovanpå och lägg sedan försiktigt på nästa lager. Spritsa vidare fast med grädde.
Fördela alla toppings över ytan. Börja med det största dekorationerna, så som maränger och avsluta med de minsta.

Smidigt sätt att skära till bitarna med.

Som att måla med saker.

mördegstårta

Visst blir man glad av denna? Och jag kan också säga att man blir väldans glad av att ha den i magen, ha ha!

Att måla maränger med hushållsfärg är den bästa genvägen du kan ta! Så smidigt. Om du nu inte vill göra egna maränger med färgad smet från början.

Och så var en underbar mördegstårta serverad! Så somrigt och härligt!

Denna tårta fick åka bil till mina föräldrar när vi firade morsdag i deras i trädgård. Det sa slurp och så var nästan allt borta. En liten bit fick bli kvar hos min kära mor (och far så klart)

Vill du ha tips på fler somriga tårtor?

• Sommartårta med jordgubbs- & rabarberkompott
Jordgubbstårta med lemon curd
• Knäckig rabarberpaj med toscatäcke
Små marängbottnar till pavlovabakelser 
• Smördegsbakelse med sommarbär & vaniljkräm
 Havreflarnsbakelse med hallon, glass & grädde

Och du följer väl mig på Instagram; @helenalyth.se Där lägger jag alltid upp aktuella tips efter säsong och högtid samt lite mer av vad som händer i min vardag och det som inspirerar mig. Välkomna!

Kommentar

  • Hej. Tänkte göra siffervarrianten när jag fyller år senare i sommar, men funderar på hur många det räcker till??? Tack för bra o fin inspiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.